Spanje - info 1

Sigaret uit auto gooien
Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete opleveren van 400 euro of meer. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel.  Veel natuurbranden naast wegen worden veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

DVD schermen en GPS
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Bediening van apparaten onder het rijden die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je (Spaanse) rijbewijs kwijt raken.

Bellen in de auto
In het verlengde van voorgaand punt is bellen in de auto tijdens het rijden alleen toegestaan  als dat “manos libre” ofwel handvrij gebeurt d.m.v. een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Het zoeken van telefoonnummers en/of het gebruiken van de knoppen op de telefoons is ook niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je (Spaanse) rijbewijs kwijtraken.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat in geval van een aanrijding deze losse objecten alle kanten kunnen opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Reflecterend vest
Je moet te allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben. Dit dien te aan te trekken in geval van pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro.

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier verkeerstechnisch reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipper- en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten onjuist gebruikt. Dit, terwijl het onnodig claxonneren en het onjuist gebruik van knipperlichten in stilstaande auto’s vaak voorkomt.

Wassen en repareren van een auto op straat
Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto maar wel iets dat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat zeep-/ shampooresten kunnen zorgen voor gladheid op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op.

Documentatie niet compleet
Het niet bij je hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan boetes opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of als je dat niet bij je hebt. Dit kan beboet worden tot 80 euro.

Richting aangeven op rotondes                                                                                                         

Spanjaarden hebben een grote hekel aan het gebruiken van clignoteurs, zo is mijn ervaring. En onderzoek be-vestigt dat. Meer dan de helft van de Spaanse chauffeurs gebruikt nooit een richtingaanwijzer. Niet bij links of rechts afslaan, niet bij het veranderen van rijbaan en óók niet bij het verlaten van een rotonde! Deze nalatigheid leidt in Spanje dan ook regelmatig tot botsingen. De Spaanse verkeersregels bij het naderen van, rijden op en het verlaten van een rotonde zijn echter identiek aan de regels die in andere landen gelden! Extra aandachtspunt is daarenboven dat veel Spaanse rotondes dubbelbaans zijn. En – net als in Nederland – dien je vóór het verlaten van een rotonde de buitenste baan te nemen. De meeste Spanjaarden doen dat ook. Maar bij het willen verlaten van de rotonde richting aangeven, ho maar! Er zit niets anders op dan ergernissen op dit punt te onderdrukken. Maar wees dus wel extra alert dat het clignoteurgebruik in Spanje geen vanzelfsprekendheid is. En…  laat je door deze Spaanse ‘luiheid’ vooral niet van de wijs brengen!

10 - Overtredingen op Spaanse rotondes

Ongelukken en de meest voorkomende overtredingen op rotondes in Spanje

Er gebeuren steeds meer ongevallen bij rotondes in Spanje. In de periode 2015-2020 hebben er in Spanje 45.153 ongevallen plaatsgevonden met 317 overledenen en 58.581 gewonden. Dat is binnen de bebouw-de kom een toename van 28 procent. Het goede nieuws is gelukkig dat ondanks een stijging van ongevallen bij rotondes het aantal overledenen tussen 2015 en 2020 is gedaald met 15 procent terwijl het aantal gewonden met 0,78 procent is gestegen.

De genoemde ongevallen zijn ondermeer het gevolg van de vele overtredingen die gemaakt worden op de rotondes in Spanje. En elke overtreding brengt niet alleen de levens in gevaar van de automobilisten, bijrijders of andere weggebruikers zoals fietsers, maar kunnen ook hoge boetes opleveren. Onderstaand de meest voor-komende overtredingen.

Het is bekend dat de regels voor, op en na rotondes (glorietas) voor veel weggebrui-kers niet altijd makkelijk te begrijpen zijn. Er worden dan ook veel fouten gemaakt.  En herhaaldelijk wordt in Spanje daarop gewezen via onder andere de sociale media. Maar ondanks alle waarschuwingen vinden er toch veel overtredingen plaats op Spaanse rotondes. Of omdat de automobilist niet op de hoogte is van de regels of omdat men deze simpelweg niet wil opvolgen. Het op- en afrijden van een rotonde is het meest kritische moment waarbij de meeste overtredingen gemaakt worden. Maar ook eenmaal op een rotonde worden er nog veel fouten gemaakt. Eigenlijk zijn er qua rotonde-regels geen verschillen tussen Spanje en Nederland. Maar in Spanje zijn er nog veel - vooral kleine - rotondes met twee (vaak krappe!) rijbanen. Het tijdig kiezen van de juiste rijbanen op dergelijke rotondes is vaak lastig.

Snelheid niet aanpassen

Als je met een te hoge snelheid een rotonde nadert en oprijdt dan kun je niet goed rekening houden met andere weggebruikers en situaties waardoor er ongelukken kunnen ontstaan. Het is dan niet mogelijk om correct voorrang te verlenen en/of te reageren. 

Prioriteit niet respecteren

Elke rotonde heeft een bepaalde volgorde van prioriteit, dat is algemeen bekend. Iemand die reeds op een rotonde rijdt heeft altijd voorrang, óók fietsers. Maar dat laatste vergeten veel mensen. 

Rijbaan wisselen

Het verkeerd wisselen of veranderen van een rijbaan kan ook gevaarlijk zijn. In Spanje zie je op een rotonde maar al te vaak dat iemand die zelfs driekwart een rotonde wil nemen, op de buitenste rijbaan blijft rijden. En bij het verlaten van de rotonde wordt dan ook nog eens geen knipperlicht gebruikt. Dat is niet de correcte manier en dit levert vaak gevaarlijke situaties op. Overigens, het is een bekende Spaanse onhebbelijkheid om als automobilist geen richting aan te geven bij verandering van rijbaan of bij het links of rechts afslaan. Dus ook bij het verlaten van een rotonde wordt vaak de clignoteur niet gebruikt!

Zonder controle rijden

Er zijn automobilisten die nergens en met niemand rekening houden en compleet ongecontroleerd een rotonde oprijden, nemen en weer afrijden. Dit kan ernstige situaties opleveren.

Geen rekening houden met fietsers

Er zijn niet veel rotondes in Spanje die een apart fietspad hebben bij rotondes zoals in Nederland. Hoe dan ook, zoals eerder al is aangegeven hebben fietsers in Spanje op een rotonde altijd voorrang. Oók als de automobilist op een rotonde wil afslaan. 

11 - Spaanse verkeersregels voor fietsers

Wat mag wel en wat mag niet in fietsland Spanje. Je ziet het wel eens, fietsers op een zeer drukke weg, wielrenners die in een groep naast het fietspad fietsen, sommige fietsers met helm en anderen niet…

Dagelijks zijn er in Spanje meer dan 4 miljoen mensen die gebruikmaken van de fiets. Maar 60 procent van de Spaanse fietsers kent de regels niet. En ook voor buitenlandse fietsers in Spanje kan het soms verwarrend zijn.

Hierna antwoorden op vragen over het rijden met een normale fiets in Spanje.

Waar moet je met de fiets rijden?

Er moet als fietser op de weg worden gereden. Want fietsen zijn voertuigen volgens de Spaan-se verkeerswet. Er mag dus niet op de stoep gefietst worden. Ook niet als een gemeente aangeeft dat dit wel mag. Volgens de Spaanse wet is dat echt verboden! Op de stoep loop je dus als voetganger met de fiets in de hand.

Als er een fietspas is, moet je daarvan dan gebruikmaken?

Fietsen mag dus op de weg maar als er een fietspad is mag je daar ook gebruik van maken. Maar dat moet niet! Als er dus een fietspad aanwezig is, is het niet verplicht om daarop te fietsen en mag je dus ook op straat fietsen. Vooral wielrenners doen dit vaak! Er mag alleen niet gereden worden op de weg als dat duidelijk op een blauw bord staat aangegeven.

Mag je op de autoweg fietsen?

Hoe moet je afslaan op een weg buiten de bebouwde kom?

Het fietsen op de autowegen (autovías) is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits ze een helm dragen, op de vluchtstrook van autowegen rijden.  Dit zal je ook ongetwijfeld wel eens gezien hebben in Spanje. Maar zoiets mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan. Op AP-snelwegen (autopistas) mag niet met de fiets gereden worden.

Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren! Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.

Moet een fiets in Spanje licht en een bel hebben?

Elke fiets moet uitgerust zijn met een (werkende) fietsbel. Daarnaast is het verplicht om een wit licht voor en een rood licht achter te hebben als het donker is. Verder moet de fiets voorzien zijn van reflectoren op de pedalen en wielen. In de praktijk wordt hierop echter nauwelijks gecontroleerd.

Moet je als fietser een verzekering hebben?

Nee, dat hoeft niet. Maar als er sprake is van een fiets met kentekenplaat (bijvoorbeeld een snorfiets), dan moet er wel een verzekering zijn. Vroeger (tot de jaren ’70) was het in Spanje echter normaal dat ook gewone fietsen kentekenplaten hadden.

Moet je als fietser in Spanje een helm dragen?

De regel is dat buiten de bebouwde kom iedereen (volwassenen en kinderen) een helm draagt. Binnen de bebouwde kom moeten alleen fietsers jonger dan 16 jaar een helm te dragen.

Mag je muziek luisteren of bellen op de fiets?

Het is niet toegestaan om met een koptelefoon op te fietsen, dat kan bekeurd worden. Daar-naast is het verboden de mobiele telefoon te gebruiken om te bellen of te whatsappen. Er mag wel handsfree gebeld worden maar koptelefoons zijn daarbij dus niet toegestaan.

Mag je op de fiets stappen als je alcohol hebt gedronken?

Op de fiets geldt dezelfde regel als in de auto: Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Dus als dat hetgeval is, dan kan dat bekeurd worden. Daarnaast kan het zijn dat je een rijverbod krijgt.

Hoe moet ik in een groep fietsen?

Een grote ergernis voor buitenlanders in Spanje. Als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt, dan moet dat in ‘parallelvorm’ worden gedaan met een maximum van twee personen naast elkaar. Maar als er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen. Mooie regels, maar veel wielrennersgroepen houden zich hieraan niet en doen net of de hele weg van hun is.

Mag je een kind op de fiets meenemen?

Een kind mag men op een fiets meenemen als deze jonger is dan 7 jaar, een helm draagt en in een officieel erkend kinderzitje zit. Deze kinderzitjes mogen zowel voorop alsook achterop gemonteerd worden. Maar twee zitjes tegelijk op een fiets mag in Spanje niet.

Mag je kinderen in een kar achter de fiets vervoeren?

Buiten de bebouwde kom mag dat niet in Spanje. Verder mag een fietskar nooit groter zijn dan 50% van het voertuig die het trekt (de fiets dus). Binnen de bebouwde kom gelden de lokale regels, iets dat dus verwarrend kan zijn. Over het algemeen is het binnen de bebouwde kom wel toegestaan om kinderen in een fietskar te vervoeren. Overigens staat er in de Spaanse verkeerswet niets over de bakfiets. Die zie je in Spanje trouwens niet veel.

Wat zijn de regels voor een Nederlandse snorfiets?

Het is belangrijk om te weten dat de snorfiets waarmee men in Nederland zonder helm mag rijden niet bestaat in Spanje. Als je dus tijdens de vakantie met een Nederlandse snor-fiets over de weg rijdt en geen helm draagt, kun je bekeurd worden. Terwijl men in Nederland met een snorfiets op het fietspad moet rijden is dat in Spanje niet zo en is er sprake van een gemotoriseerd voertuig waarmee men op straat dient te rijden.

Wat zijn dan de regels voor de elektrische fiets (tot 25 km/h)?

Voor een elektrische fiets tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 500 (!) watt, gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.

Verder dien je als fietser de algemene verkeersregels te respecteren. Dus stoppen bij de STOP-borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je - net zoals bij auto-rijders - een bekeuring krijgen.


12. Overwinteren in Spanje: appartement, kampeerauto of hotel?

 

Spanje is een populaire bestemming voor overwinteraars uit het noorden van Europa. De winters zijn er mild en er is veel zon. Hierdoor is Spanje een ideale plek om te genieten van het lekkere weer, de cultuur en de natuur. Er zijn verschillende mogelijkheden om te over-winteren in Spanje. Zo kun je kiezen voor een appartement of huis, de kampeerauto of caravan of een hotel. Elk type verblijf heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Overwinteren in Spanje is natuurlijk voor iedereen anders en iedereen heeft zo zijn of haar eigen wensen. Maar voor wie deze winter voor het eerst naar Spanje wil trekken voor een langere periode is het misschien handig om te kijken naar de verschillende mogelijkheden om te verblijven.

 

Appartement of huis

Als je van veel privacy en vrijheid houdt, is een appartement of huis

huren een goede optie. Je hebt dan je eigen keuken, badkamer en

slaapkamer. Je kunt zelf koken, wat vaak goedko-per is dan uit eten

gaan. Ook kun je je eigen tempo bepalen en je eigen activiteiten

plannen. De kosten voor het huren van een appartement of huis

variëren afhankelijk van de locatie, de grootte en de faciliteiten.

In het algemeen zijn de kosten in het zuiden van Spanje lager dan

in het noorden.
Voordelen:
Veel privacy en vrijheid; eigen keuken, badkamer en slaapkamer,

je kunt zelf koken en je kunt je eigen tempo bepalen.
Nadelen: meer werk dan in een hotel, mogelijkheden voor schoonmaak en onderhoud, je moet zelf de bedden opmaken

 

Kampeerauto of caravan

Met een kampeerauto of caravan heb je de vrijheid om Spanje op je eigen manier te verken-nen. Je kunt stoppen waar je wilt en je eigen tempo bepalen. Dit is een leuke manier om het land te ontdekken en de lokale bevolking te ontmoeten. De kosten voor het huren van een kampeerauto of caravan variëren afhankelijk van de grootte en de faciliteiten. In het alge-meen zijn de kosten voor een kampeerauto of caravan hoger dan voor een appartement of huis.
Voordelen: veel vrijheid, je kunt gaan en stoppen waar je wilt, je kunt je eigen tempo bepalen, een leuke manier om het land te ontdekken en de lokale bevolking te ontmoeten
Nadelen: hogere kosten dan voor een appartement of huis, mogelijkheden voor schoonmaak en onderhoud, zelf de bedden opmaken, minder privacy dan in een appartement of huis.

 

Hotel

Een hotel is de eenvoudigste optie voor overwinteren in Spanje. Je hebt geen werk aan schoonmaak of onder-houd en je hoeft de bedden niet zelf op te maken. De kosten voor een hotelkamer variëren afhankelijk van de locatie, de grootte en de faciliteiten. In het algemeen zijn de kosten in het zuiden van Spanje lager dan in het noorden van het land.
Voordelen: makkelijk en eenvoudig, geen werk aan schoonmaak of onderhoud, geen bedden opmaken
Nadelen: minder privacy dan in een appartement of huis, minder vrijheid dan met een camper of caravan


Welke optie is het beste voor jou?

De beste optie voor overwinteren in Spanje hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Als je van veel privacy en vrijheid houdt, is een appartement of huis huren een goede optie. Als je de voorkeur geeft aan flexibiliteit en de mogelijkheid om Spanje op je eigen manier te verkennen, is een kampeerauto of caravan een leuke optie. En als je het simpel wilt houden, is een hotel een goede keuze.

 

13 - 7 redenen waarom in Spanje overwinteren zo goed voelt

Vele overwinteraars gingen mij al voor. En niet voor niets... Het leven in Spanje kan de 'winterblues' helpen verslaan. Hier zijn zeven uitstekende redenen die je vrolijk maken als je het geluk hebt om te kunnen overwinteren in Spanje.

Als je in Spanje bent, weet je dat je de zon vaker ziet dan in Nederland. En dat is gelijk een niet al te subtiele hint naar een van de belangrijkste redenen waarom het leven in Spanje zo'n hoge 'feel-good-factor' heeft. 

Het weer

Ook in Spanje kan het in de wintermaanden regenen, hard waaien en sneeuwen. Maar gelukkig schijnt de zon vaak. Door ons een gezonde dosis vitamine D te geven en door een zonnig gevoel is het weer in Spanje een belangrijke reden waarom mensen in dit prachtige land overwinteren. Winterdepressies komen in Spanje veel minder vaak voor en niet voor niets vrolijkt de warmte je op een geweldige manier op. 

Het dieet

Onderzoek toont aan dat een dieet dat rijk is aan omega 3 - je vindt het in vette vis - je gelukkiger maakt. Tel daarbij de bekende gezondheidsvoordelen op van olijfolie en alle groenten en fruit die hier in overvloed groeien en je hebt een perfect recept voor geluk. In Spanje is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur en zelfs in de kleinste dorpjes vind je een keur aan eetgelegenheden. En dan zijn er de tapas - die kleine hapjes die je wegspoelt met lokale wijn of sherry. Ongeacht het budget, Spanjaarden eten als koningen.

De mentaliteit, sleutel tot geluk?

Spanjaarden zijn over het algemeen dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Ze genieten van de simpele geneugten, zoals wandelen met familie langs de promenade of ze vermaken zich door koffie of een biertje op een terras te drinken met vrienden. ‘Pluk de dag', lijkt het motto van Spanjaarden te zijn.

Familie

Zoals in veel mediterrane landen, wordt ook in Spanje het gezin gekoesterd. Maaltijden en feesten waaraan alle generaties deelnemen, zijn gemeengoed. Grootouders worden zelden in bejaardentehuizen gedeponeerd en kinderen worden bijna overal verwelkomd. Op lange zomeravonden zul je kinderen zien spelen terwijl ouders en grootouders langdurig natafelen. De vraag naar babysitters is dan ook niet erg groot.

Cultuur

Spanje is een van de rijkste landen ter wereld wat culturele erfgoederen betreft. Van de kunst van Velazquez en Picasso tot de architectuur in Gaudi's Barcelona tot het moderne Guggenheim Museum in Bilbao. Er is zoveel te bewonderen. "Alles wat je je kunt voorstellen is echt", zei Pablo Picasso. En kijkend naar zijn werk en Gaudi's meesterwerken lijkt hij groot gelijk te hebben. Dan is er ook nog het 'levende' culturele erfgoed - de flamenco, festivals en feria's. 

Fiesta!

Als je wilt leren feesten, kom dan naar Spanje. Van dorp tot stad en landelijk, bijna elke maand zijn er vieringen. Hoewel het coronavirus vele feesten tijdelijk de nek heeft omgedraaid, zijn er nog steeds veel festiviteiten om naar uit te kijken:

• Semana Santa - processies van de heilige week voor Pasen

• Het carnaval van Tenerife - qua grootte de tweede na Rio de Janeiro

• Romerias - lokale bedevaarten met traditionele kostuums, paarden, missen en feesten tot diep in de nacht

• Sevilla's feria de Abril - een week lang typisch Sevillaans feest met flamencomuziek, prachtige klederdracht en vol van traditie.

Leef langer

Het is waarschijnlijk het cumulatieve effect van het bovenstaande: Spanjaarden hebben de hoogste levens-verwachting van Europa. Hun levensvreugde, gezonde voeding en liefde voor het gezin helpt hen zich goed te voelen en langer te leven.

14 - Dit is waarom overwinteren in Spanje een goed idee is


Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gedurende

de koude, natte en grijze wintermaanden in eigen land te

kiezen voor een langdurig verblijf in het buitenland.

Spanje is bij veel Nederlanders dan de eerste keuze om-

dat de temperaturen in de kustgebieden over het alge-

meen beter zijn en het leven vaak (maar niet altijd) goed-

koper is. Maar waarom is overwinteren in Spanje eigen-

lijk een goed en gezond idee?

Je kent het wel; regen, wind, sneeuw, ijzige kou en een

bewolkte donkere lucht gedurende de wintermaanden in

Nederland. Om dat trieste en treurige weer te voorkomen

kiezen veel mensen ervoor om naar het zuiden van Euro-

pa te trekken gedurende de wintermaanden om daar te

genieten van andere temperaturen en een ontspannender  leven.

Was overwinteren vroeger iets van de 65-plussers die alle tijd van de wereld hebben, tegenwoordig zijn er ook steeds meer 50-plussers (en jonger) die richting Spanje trekken tijdens de winter. Het is voor immers veel ge-makkelijk geworden om op afstand te werken als er een internetverbinding ter bescjikking is.

Het aangename mediterrane klimaat met over het algemeen betere weersomstandigheden is dus ideaal om de koude en natte winter in eigen land te ontvluchten en ook in december op een terras in de zon te kunnen werken.

 

Veel Nederlanders (van alle leeftijden) hebben last van de zogenaamde winterdepressie als het buiten steeds donkerder, natter en kouder wordt. Aangezien het lichaam natuurlijk daglicht nodig heeft, is het aangenamer om met een lekkere temperatuur buiten te zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een verblijf in Spanje tijdens de wintermaanden om dus aan die winterdepressie te ontkomen.

En ziektes als artrose en reuma worden weliswaar niet verholpen door het aangename winterweer in Spanje maar een warmer klimaat kan de pijn voor deze patiënten wel flink verzachten. Ook astmapatiënten genieten vaak meer in een warmer klimaat aangezien de luchtkwaliteit vanwege de verwarming niet achteruit gaat. Warmer weer zorgt er ook voor dat er een actievere levensstijl is aangezien een stukje wandelen of fietsen leuker is als de zon schijnt.

De decembermaand is voor veel mensen een stressmaand met een drukke en overvolle agenda en natuurlijk de kerstdagen en eindejaarsstress. Door in Spanje te zijn voorkom je die stress en beleef je een decembermaand heel anders. Kortom, door te overwinteren op een rustige en ontspannen plek in Spanje voorkom je de decem-berstress en kun je eindelijk zelf genieten van de feestdagen.

 

Verder kan het leven in een warmere omgeving ook nog 's goedkoper zijn want de stookkosten in eigen land worden vermeden. Maar elektriciteit is ook niet goedkoop in Spanje. Over het algemeen zegt men echter dat het leven goedkoper is in Spanje dan in Nederland. Dat merk je minder in de supermarkt, maar wel in een restaurant, op een terras en ook als het gaat om het huren van een woning, wat in de wintermaanden goedkoper is.

 

Tenslotte nog een tip. Er zijn dus genoeg redenen waarom het overwinteren in Spanje een goed en gezond idee is. Maar let wel op waar je gaat overwinteren, want de temperaturen zijn niet overal hetzelfde. Zo zijn het noorden, noordwesten en midden van Spanje niet de warmste plaatsen om te zijn in de wintermaanden. De beste temperaturen worden gemeten langs de Middellandse Zeekust. En ook zo'n 20 km het binnenland in is het daar nog goed toeven met ongeveer een temperatuurverschil van ongeveer -3 graden vergeleken met een plek direct aan de kust. Grosso modo hebben we doorgaans een gemiddelde dagtemperatuur van 16 tot 20 graden. Maar ’s avonds en 's nachts moet je er overal rekening mee houden dat het kwik behoorlijk kan zakken. 

Als je mij iets wil laten weten, dan kun je me mailen: h.v.veldhuijzen@gmail.com

De Spaanse verkeersdienst DGT en de Guardia Civil controleren tijdens de zomer veel meer op de Spaanse wegen dan in het winterseizoen. En er wordt vooral gelet op drank- en drugs-gebruik, autopapieren, autokeuring e.d. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf tijdens verkeerscontroles maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters of drones. En de politie kan dan elk detail van wat iemand achter het stuur uitspookt zien en opnemen.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets
Richting strand is het heel verleidelijk dat je de slippers al aan hebt. Of het is zo warm dat je geen schoenen aan doet. Dat mag dus niet in Spanje en dit kan boetes opleveren van 80 euro. Let op: schoenen moeten aan de achterkant vastzitten om problemen met gasgeven en remmen te voorkomen. Blootvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden is dat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en schade kan opleveren aan de huid. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Spanje-info 1

1 - Bestuurlijke indeling van Spanje

2 - Openbank in Nederland met Spaans rekeningnummer

3 - Spaanse steden in top 30-lijst Europese zonnigste steden

4 - Koel blijven in Spanje met de waaier of “abanico”

5 - De verschillende betekenissen van het Spaans woord ‘Flamenco’

6 - Spaanse gewoontes

7 - Vijf keer per dag eten in Spanje!

8 - Waar komt het gezegde ‘Spaans benauwd’ vandaan?

9 - Verkeersregels en boetes in Spanje

10 - Ongelukken en overtredingen op Spaanse rotondes

11 - Spaanse verkeersregels voor fietsers

12 - Overwinteren in Spanje: appartement, kampeerauto of hotel

13 - 7 redenen waarom in Spanje overwinteren zo goed voelt

14 - Dit is waarom overwinteren in Spanje een goed idee is

 





1 - Bestuurlijke indeling van Spanje

Het bestuur van Spanje zit complex in elkaar. Er bestaat een centrale regering (gobierno central). Maar daarnaast zijn er ook regiona-le, autonome overheden (comunidades autónomas). Die zijn verantwoordelijk voor de autonome gemeenschappen, ook wel regio’s  genoemd. De autonome overheden zijn weer onder-verdeeld in provincies (provincias). En die provincias zijn weer onderverdeeld in gemeenten (municipios).

De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op een federa-listisch model, een beetje te vergelijken met het bestuurlijke model van Duitsland. Dus ook Spanje is een soort bondsstaat. De bestuurlijke en politieke macht zijn sterk gedecentraliseerd. Wel is het zo dat de mate van autonomie per regio nogal kan verschillen.

Over de autonome gemeenschappen het volgende. Spanje bestaat uit 2 autonome steden (Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla en 17 autonome gemeenschappen (Comuniades Autonomas): Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland (País Vasco), Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia.

De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië. Deze hebben namelijk een sterke eigen identiteit en een eigen taal. Zij kregen hierdoor al in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen daarom onder het zogenaamde “speciale regime” en hun lokale talen hebben een officiële status.

De verhouding tussen de regionale regeringen van het Baskenland en Catalonië (de Generali-tat de Catalunya) en de centrale regering in Madrid is vaak gespannen en soms zelfs problematisch. De extra autonomie van deze regio’s betreft vooral de bestuursonderdelen zorg- en belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Zo hebben Catalonië en Baskenland  bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan, de Mossos d’Esquadra in Catalonië en de Ertzaintza in Baskenland.

De autonome gemeenschappen zijn – zoals hiervoor al uitgelegd - onderverdeeld in provincies (provincias). Spanje kent er 50. De meeste provincies hebben dezelfde naam als hun hoofdstad. Slechts twee steden zijn hoofdstad van de autonome gemeenschap maar niet van een provincie: Mérida (Extremadura) en Santiago de Compostella (Galicië). Zeven autonome gemeenschappen bestaan uit slechts één provincie: Asturië, Balearen, Cantabrië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Twee provincies maken geen deel uit van een autonome regio, maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla.

De provincies zijn op hun beurt weer onderverdeeld in 115 comarca’s. De bevoegdheden van een comarca verschillen per regionale gemeenschap; in sommige autonome gemeenschappen (zoals Catalonië) hebben de comarca’s veel bevoegdheden, terwijl ze elders geen enkele bevoegdheid hebben (zoals in Galicië).

De gemeente (municipio) tenslotte is de vierde laag van bestuurlijke eenheden in Spanje. De gemeenten komen na de autonome gemeenschappen, de provincies en - waar bestuurlijk van toepassing - de comarca’s. Er zijn in totaal 8.112 gemeenten in Spanje.

2 - Openbank in Nederland met Spaans rekeningnummer

Openbank in Nederland met Spaans rekeningnummer zonder kosten

In Nederland opereert sinds een paar jaar de Openbank. Dat is een onderdeel van Spanjes grootste en internationaal bekendste bank Santander. Dus als je bij deze bank een rekening opent, dan ben je door het Spaanse depositogarantiestelsel beschermd (tegoeden tot 100.000 euro per spaarder). Je krijgt een Spaans (ES) IBAN-rekeningnummer dat gewoon in Nederland en binnen de EU te gebruiken is. Maar het is vooral handig als je in Spanje bankzaken moet afhandelen voor bijvoorbeeld je tweede woning. Nadeel is wel dat je bij deze bank geen iDeal kunt gebruiken in Nederland. Maar als het je tweede bank is, dan is dat geen probleem. Openbank is een online dochteronderneming van Spanje’s grootste en internationaal be-kendste bank Santander en is sinds begin 2020 actief in Nederland.

Openbank is voor Nederlanders die iets met Spanje hebben dus wel  zo handig! Vooral het feit dat je een Spaans IBAN-rekeningnummer (ES) krijgt, wat een gewoon Europees IBAN-nummer is, dat je in Nederland en Spanje kunt gebruiken. Het grote voordeel is dat je geen bankrekening in Spanje meer hoeft te openen als je in Spanje bankzaken moet doen voor bijvoorbeeld water-, elektra-, telefoon- of internet-rekeningen. Je kunt alles via de smartphone app of website van Openbank (in het Nederlands) in Nederland regelen. Ik weet wel dat je in Spanje ook jouw Nederlandse IBAN-rekeningnummer kan opgeven, maar dat gaat in de praktijk vaak best wel moeilijk.

Een ander voordeel van Openbank is dat een betaalrekening en betaalpas geen extra kosten met zich meebrengen. En ook erg prettig is dat hun klantenservice Nederlandstalig is en per e-mail of telefonisch (7 dagen per week) te bereiken is. Nóg een voordeel is dat je met de betaalpas van Openbank standaard 5 keer per maand gratis geld kan opnemen in de eurozone (zoals in Spanje). Vanaf de zesde geldopname worden extra kosten in rekening gebracht. Dat wordt door de geldautomaat aangegeven. Maar verder kun je onbeperkt bij de 40.000 geldautomaten van Santander Group wereldwijd geld opnemen. En met de betaalpas kun je gewoon onbeperkt betalen in winkels in de eurozone. Openbank heeft ook een ONLINE Mastercard voor online verkopen bij webwinkels en voor het reserveren van bijvoorbeeld hotels of het huren van een auto.


3 - Welke Spaanse steden staan in de top 30 lijst van Europese steden met de meeste zonuren?


Spanje staat bekend om het land met veel zonuren. Het is dan ook een van de meest geliefde zonbestemmingen voor veel Europeanen. Maar welke steden (en de gebieden daaromheen) hebben de meeste zonuren per maand? De internationale zoekmachine voor vakantiehuizenHolidu heeft een onderzoek gedaan en een top 30- lijst samengesteld. Bijna de helft van de steden op die lijst bevindt zich in Spanje.


Volgens een rapport van Holidu liggen op basis van gegevens van World Weather Online zes van de tien zonnigste Europese steden in Spanje. Dat maakt Spanje de absolute leider op dit gebied. Goed nieuws dus voor degenen die in deze steden verblijven en weinig wolken zien. Zij krijgen een flinke dosis vitamine D. In de top 30 lijst staan zelfs 12 Spaanse steden.


















Alicante


Met een verbazingwekkende 349 zonuren per maand, staat de stad Alicante op de eerste plaats. Het is de zon-nigste stad van heel Europa. De gemiddelde temperatuur in deze stad is bovendien 19,1 graden.

Murcia staat op de derde plaats met 346 zonuren De gemiddelde temperatuur van de stad is zeer aangenaam, namelijk 19,7 graden.

De stad Málaga staat met 345 zonuren per maand op de vierde plaats. De gemiddelde temperatuur van de stad is 19,7 graden.

Valencia staat op de zesde plaats met 343 zonuren per maand. De gemiddelde temperatuur van deze stad komt bijna op 20 graden met 19,6 graden.


Ook deCanarische Eilandenzijn vertegenwoordigd in deze ranglijst. De hoofdstad van Gran Canaria,Las Palmas, staat op de achtste plaats met 341 zonuren per maand.


Op de negende plaats staat de stad Granada met 341 zonuren per maand. De gemiddelde temperatuur van de stad is echter iets milder dan die van de andere Spaanse steden, name-lijk ‘slechts’16,5 graden.

De top 30 staan verder de volgende Spaanse steden:Sevilla(11) met 340 zonuren per maand en een gemiddelde temperatuur van 21 graden, Zaragoza(12) met 340 zonuren en 17 graden, Barcelona(14) met 339 zonuren en 18 graden, Palma de Mallorca(15) met 337 zonuren en 19 graden, Madridmet 335 zonuren en 18 graden en Valladolidmet 329 zonuren en 14 graden.

4 - Koel blijven in Spanje met de waaier of “abanico”

Heb je geen airco, geen ventilator en geen schaduw in de buurt dan kun je het al snel erg warm hebben in Spanje. En deze week ook in Nederland. Daar heeft men al eeuwenlang een oplossing voor: de zogenaamde waaier of in het Spaans “abanico”. Met deze kleurrijke en fantasievolle met de hand beweegbare waaiers kun je al snel wat tocht genereren waardoor je het wat minder warm zult hebben.

Waaiers of abanicos worden veel gebruikt door vrouwen in Spanje die het in de zomer warm hebben en met enkele handbewegingen een aangename koele lucht creëren. Daarnaast wordt de Spaanse waaier nog steeds veel gebruikt bij het flamenco dansen en is de abanico een vaak onmisbaar mode-accessoire, vooral in het zuiden van Spanje.

Als je denkt dat de waaiers van oorsprong uit Spanje komt dan heb je dat mis. De waaiers bestaan al duizenden jaren en de oudste archeologische waaiervondsten werden gedaan in Egypte, India en China. Pas rond de 4e eeuw voor Christus werden de eerste exemplaren gezien in Europa maar dan vooral in het oude Griekenland. Door kruistochten kwamen de waaiers uiteindelijk ook in Spanje terecht.



De waaier bestaat uit losse fragmenten die aan een zijde met elkaar verbonden zijn. De rest wordt bijeengehouden door textiel of ander materiaal dat geen wind doorlaat. Door de waaier te richten naar het gezicht, ontstaat er door beweging een tocht.

Er zijn vaste waaiers (abanico fijos) die bestaan uit een stok met een halfrond en flexibel materiaal bovenop. In Spanje zijn echter de inklapbare waaiers (abanicos plegables) meer in gebruik en te zien in het dagelijkse leven. De inklapbare waaiers zijn veel makkelijker mee te nemen en met een simpele handbeweging is de waaier zo open en klaar voor gebruik.

Een waaier wordt al eeuwenlang door dames gebruikt om zich onopvallend wat af te koelen. Veel vrouwen waren in het verleden ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Zij benutten een waaier ook om discreet en elegant hun rijkdom te tonen. De waaier werd echter ook als communicatiemiddel gebruikt.

Ook nu nog is de waaier helemaal hot. Je hoeft in Spanje maar naar bijvoorbeeld een winkel als de Ale Hop te gaan (de bekende winkels met een levensgrote koe voor de deur) en je hebt daar de keuze uit tientallen kleurrijke waaiers die niet meer alleen door de oude dames worden gebruikt maar ook steeds meer door jongeren.

5 - De verschillende betekenissen van het Spaans woord ‘Flamenco’

De Spaanse taal is soms lastig om te begrijpen. Zeker als één woord meerdere betekenissen heeft. Zoals het Spaanse woord ‘flamenco’. U kent het Spaanse woord ‘flamenco’ en het wordt bijna altijd geassocieerd met de typische Spaanse dans, muziek en leefwijze afkomstig uit Andalusië. Maar ‘flamenco’ heeft meerdere betekenissen in verschillende categorieën: zoölogie, geografie, geschiedenis, en cultuur.

Zoölogie: In de categorie zoölogie heeft het woord ‘flamenco’ te maken met de Phoenicopterus, beter bekend als flamingo. Deze vogel heeft meerdere soorten zoals de in Spanje voorkomende ‘Europese flamingo’, de enige flamingosoort die in Europa in het wild voorkomt. In het Spaans heet deze flamingosoort ‘flamenco común’.

Geografie en geschiedenis: ‘Flamenco’ wordt in het Spaans ook geassocieerd met de ‘Región Flamenca’ ofwel het Vlaams Gewest in België’ dat ook wel ‘Flandes’ ofwel Vlaanderen wordt genoemd in het Spaans. ‘Flamenco’ wordt ook gelinkt aan het ‘Condado de Flandes’ ofwel het Graafschap Vlaanderen. En ‘flamenco’ wordt ook geassocieerd met de ‘totalidad de los Países Bajos Españoles’ ofwel de Spaanse Nederlanden, de benaming voor de Habsburgse Nederlanden van 1556 tot aan 1715. ‘Flamenco’ is ook een verwijzing naar de ‘Estado borgoñón’ ofwel de Bourgondische hertogen. Daarmee worden de hertogen van het hertogdom Bourgondië bedoeld, die heersten over het Bourgondisch rijk tussen 1363 en 1506.

Cultuur: En dan hebben we het tenslotte over de bekendste ‘flamenco’, die van de cultuur. ‘Flamenco’ is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftelssysteem. Als vertakking van de traditionele ‘flamenco’ bestaat ook de uit de tachtiger jaren stammende ‘nuevo flamenco’, een fusie tussen flamenco en andere genres zoals jazz, blues, rock, rumba, reggaeton, traditioneel en hiphop.

6 - Spaanse gewoontes

Spanje, het land van stranden, zon, bergen, natuur, cultuur, gastronomie en vriendelijke mensen die van het leven genieten. Er zijn echter gewoontes of gebruiken die soms nog wel eens vreemd lijken in de ogen van buiten-landse bezoekers.

Ieder land heeft zo zijn gewoontes en Spanje is daar geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes die buitenlandse bezoekers leuk vinden. Ook voor diegenen die inmiddels in Spanje wonen of overwinteren is het aanpassen. Maar met de tijd wen je er wel aan. Hieronder worden slechts enkele van die typisch Spaanse gewoontes genoemd

Brood

De gastronomie is iets waarvan veel buitenlanders opkijken als ze Spanje bezoeken. Een van die onderdelen is het brood. Spanje staat niet bekend als het land waar het beste brood vandaan komt, maar wel dat er altijd brood aanwezig is. Als je ergens gaat eten wordt er doorgaans een mandje met brood op tafel gezet. En ook thuis eten de Spanjaarden graag brood bij alle maaltijden.

Sobremesa

Eten is belangrijk voor de Spanjaarden. Maar de sobremesa is net zo belangrijk of wellicht nog wel belangrijker. De sobremesa is wat wij natafelen noemen. Na genoten te hebben van die heerlijke maaltijd is het niet gebruikelijk om meteen het restaurant te verlaten, maar om heerlijk onder het genot van een koffie of drankje te praten over van alles en nog wat. Een middag of avond uit eten gaan kan zodoende vaak diverse uren in beslag nemen.

Tapeo

De tapeo ofwel tapas eten in een bar is ook iets typisch Spaans en door Spanjaarden uitgevonden. De tapeo kan ook omschreven worden als in een bar een biertje of wijntje drinken met daarbij een tapa. In veel zogenaamde tapasbars (maar zo worden ze in Spanje niet genoemd) worden specialiteiten van het huis geserveerd of - bij veel toeristen nog populairder – pintxos: kleine broodjes met van alles en nog wat erop. In sommige steden is het de gewoonte om niet in één bar te blijven, maar verschillende bars te bezoeken.

Herrie

Als er een ding is waar Spanjaarden goed in zijn, dan is het herrie maken en zorgen voor geluidsoverlast. Een groepje van vier Spanjaarden maakt al pratend meer herrie dan een groep van twintig Nederlanders. In Spanje houdt men van hard praten. En het maakt dan voor hun niets uit of een ander het hele verhaal kan volgen. Of dat nu gebeurt in een restaurant, op een terras of door de mobiele telefoon. Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden luidruchtig maar het is wel iets typisch Spaans.

Dagindeling

Als er iets is wat anders is in Spanje dan in Nederland dan is dat wel de dagindeling. In een eerder artikeltje op deze pagina (‘Vijf keer per dag eten in Spanje’) is dat al aan de orde geweest. De indeling van de dag rond de verschillende eetmomente is compleet anders. En ‘tussen de middag’ sluiten vele winkels. Dit, om uitgebreid uit eten te gaan (de lunch ofwel de comida). Het is op veel plaatsen heel normaal om tussen de middag volle restaurants en terrassen te zien waarbij op veel plaatsen speciale dagmenu’s of “menu del día” genuttigd worden.

Banken

Ook typisch Spaans zijn de openingstijden van de banken. Deze zijn doorgaans alleen geopend op maandag tot en met vrijdag, maar dan tot 15.00 uur. En in en sommige gevallen wordt de deur om 14.00 uur al op slot gedraaid. Tegenwoordig zijn er ook wel banken ‘s-middags geopend of doen dat eenmaal per week. Maar over het algemeen zijn de banken alleen open ‘por las mañanas’. Pinnen kan uiteraard wel de hele dag door.

We kunnen de siesta niet overslaan aangezien dat toch echt iets typisch Spaans is. Siesta wil niet zeggen dat iedereen dan platgaat om te slapen maar wel om even een tijd voor jezelf te hebben. Zoals een dutje doen, te wandelen, te lunchen, of te sporten. De siesta is overigens in de meeste grote steden niet meer zo gebruikelijk. Maar op het platteland is het tussen 14 en 16 uur maar een slaperige bedoening. De siesta heeft een grote impact op het dagelijkse leven in Spanje. Dus beleidsvoornemens om de siesta af te schaffen kunnen rekenen op enorme weer-stand onder de bevolking. Trouwens, de meeste buitenlanders die in Spanje komen wonen, nemen de siesta  het snelst over als nieuwe gewoonte!

Feest en festiviteiten

Siesta

In Spanje wordt veel gefeest. Als het even kan dan wordt alles aangegrepen om er een feestje van te bouwen. Gedurende het hele jaar door wordt er gefeest in Spanje en er is eigenlijk altijd wel wat loos. En de Spaanse kalender staat vol met (kerkelijke) feesten. Sommige van deze feesten zijn zeer belangrijk. Maar er zijn ook festiviteiten die door niet-Spanjaarden (en ook veel Spanjaarden) zwaar bekritiseert worden, zoals het stierenvechten en stierenrennen. Maar In de meeste gevallen worden feestelijke tradities vol overgave in ere gehouden.

7 - Vijf keer per dag eten in Spanje!

In Spanje zeggen mensen die het weten kunnen dat vijf keer eten per dag het gezondst is. Veel Spanjaarden houden zich daar dan ook zoveel mogelijk aan. In zuidelijke landen heeft men so wie so een ander levensritme. En dat uit zich dus ook in de maaltijdmomenten en de dagindeling. Hierna wordt er een ruime en algemene omschrijving gegeven van een Spaanse dag-indeling aan de hand van de vijf maaltijdmomenten. Er zijn echter wel verschillen en uitzonderingen hierop, maar die zijn dan af-hankelijk van persoonlijke omstandigheden of van de regio waar men woont of verblijft.

Wat betreft het eten hebben de meeste Spanjaarden een strak schema.  Men probeert zich daarbij te houden aan het gezonde idee van vijf keer eten per dag. We hebben het dan over het ontbijt (desayuno), de ochtendsnack (almuerzo), de middagmaaltijd (comida), de middagsnack (merienda) en - als laatste - de avondmaaltijd (cena).

De snelheid van het dagelijkse leven is ook in Spanje door de jaren heen toegenomen. Maar het middagmaal en de daaropvolgende siësta zijn nog altijd zeer belangrijke – haast heilige gebeurtenissen! Zelfs in de steden met fastfood-restaurants gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal. Daaropvolgend kunnen zij genieten van hun siësta. En na dit uitbuiken keert men dan uitgerust en monter weer terug naar het werk.

Ontbijt (desayuno)

De dag start met de desayuno (het ontbijt). Maar daar moeten we ons niet te veel bij voor-stellen.  Het bestaat uit 'café con leche' (koffie met veel) melk) en brood, toast of vaak ‘churros’, gefrituurde stokjes met suiker erop. En het ontbijt voor de kinderen ziet er ook nogal magertjes uit: een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Duidelijk is dat dit doorgaans niet voldoende energie geeft om te overleven tot aan het middagmaal. Trouwens, veel mensen stellen het ontbijt uit tot rond de klok van 10 uur, dus als ze in principe al aan het werk zijn.

Ochtendsnack (almuerzo)

Omdat het normale ontbijt dus niet genoeg is tot aan het middagmaal, neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.00 uur een ‘tweede ontbijt’.  En voor nogal wat Spanjaarden geldt dit dus als een eerste ontbijt. Eigenlijk hebben we het dan over een ochtendsnack ofwel een ‘almuerzo’. Het bestaat meestal uit koffie met een 'pan con tomate' (brood met tomaat) of een 'bocadillo' (een broodje met beleg). Maar Spanjaarden zijn zoetekauwen. Dus ook zoete broodjes (zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of cremevulling) worden dan met graagte naar binnen gewerkt.

Lunch (comida)

De comida is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is meestal soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen. En tenslotte, een nagerecht: dikwijls een stuk fruit of een pudding.

Middagsnack (merienda)

Veel werkende Spanjaarden eten vaak een ‘menu del día’ in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn doorgaans complete meergangen maaltijden met alles erop en eraan, en meestal met zeer gereduceerde prijzen.

Diner (cena)

In de grote steden kan het voorkomen dat het avondmaal of ‘cena’ pas tussen 22 en 23 uur geserveerd wordt. Dus dan heeft men iets-tussen-door nodig ter overbrugging van het middagmaal naar het avondmaal. Dat is dan de merienda (tussen 17 en 19 uur): een licht maal of een snack. Daarom ook worden de tapasbars dan druk bezocht!

Behalve als men buitenshuis eet is de avondmaaltijd lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men echter tussen 21 en 22 uur. Aangezien voor de meeste Spanjaarden de lunch (comida) belangrijker is en daar meer aandacht aan wordt besteed, is het diner (cena) vaak lichter en bestaat dit uit brood, soep, salades en dergelijke.




8 - Waar komt het gezegde ‘Spaans benauwd’ vandaan?

De temperatuur langs de Spaanse Middellandse Zeekust heeft weinig te maken met de oorsprong van het gezegde ‘Spaans benauwd’.

Uiteraard betekent het ‘Spaans benauwd hebben' of dat je ‘Spaans benauwd bent' letterlijk dat je het ontzettende benauwd hebt. Maar het is juister om het figuurlijk op te vatten. Het betekent dan dat iets heel erg tegenzit of dat je emotioneel in de rats zit. Voor de herkomst van dit gezegde moeten we teruggaan naar de tijd van de Tachtigjarige Oorlog toen de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tussen 1568 en 1648 in opstand kwamen en zich uiteindelijk los maakten van het Spaanse bewind. Een van de theorieën is dat we de oorsprong van ‘Spaans benauwd’ moeten koppelen aan de tactiek van de Spanjaarden om langdurige belegeringen uit te voeren door steden van de buitenwereld af te sluiten. Te denken valt aan het beleg van Haarlem of het beleg van Leiden. Omdat de burgers de stad niet meer in of uit konden kregen de inwoners het Spaans benauwd. Een tweede theorie brengt de oorsprong van de uitspraak in verband met de Spaanse inquisitie in die tijd. Dat was een kerkelijke rechtbank die allerlei verschrikkelijke martelingen uitvoerde om afvallige mensen aan de praat te krijgen. Mensen kregen het uiteraard Spaans benauwd als ze voor de inquisitie moesten verschijnen.

Ondanks dat Spaans tegenwoordig een veelgesproken taal is en ook veel Nederlandstaligen Spaans spreken of leren spreken en lezen, heeft het woord ‘Spaans’ in onze taal sinds die Tachtigjarige Oorlog iets negatiefs. Dat geldt ook voor het woord ‘Spanjool’ dat zelfs nu nog veel gebruikt wordt en een negatieve betekenis heeft. De term Spanjool is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord Español (uitspraak = espanjol).

De Tachtigjarige Oorlog heeft naast het ‘Spaans benauwd’ en het woord ‘Spanjool’ nog meer uitdrukkingen veroorzaakt. Te denken valt aan ‘de kogel is door de kerk’ wat ontstaan is tijdens het Beleg van Haarlem. En waarschijnlijk stamt ook de aanduiding ‘klootjesvolk’ uit de Tachtigjarige Oorlog want dat was de naam voor het gewone volk dat bij de verdediging van een stad na afloop de kogels moest ophalen. En andere bekende gezegdes zijn natuurlijk: ‘Op één april verloor Alva zijn bril’ (watergeuzen namen op 1 april 1572 de stad Den Briel in); het lijkt hier wel een ‘Spaans bordeel’ (grote wanorde); zo vet als ‘een Spaans anker’ (broodmager); ‘Spaanse bok’ (martelmethode om slaven in Suriname te straffen).

9 - Verkeersregels en boetes in Spanje

Ook als je met een Nederlands kenteken in Spanje rondrijdt gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Bij overtreding van die regels kan dat leiden tot boetes. En die kunnen oplopen tot honderden euro’s, die vaak direct betaald moeten worden in geval van een buitenlands kenteken. Maar soms mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen. Doe dit dan wel binnen 14 of 20 dagen. Al is het maar omdat je dan in de meeste gevallen 50% korting krijgt.

Veel Spanjaarden kennen de nuvolgende verkeersregels niet. Dus buitenlanders zien wat dit betreft bepaald geen voorbeeldgedrag. De verkeersregels staan keurig in het Reglamento General de Circulación (artikelen 18 en 19).  Maar ja, wie kijkt daar nu naar. Trouwens, onderstaande verkeersonderwerpen staan niet altijd “letterlijk” daarin vermeld.


Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (de airbag die opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.