Spanje - info 2

7 -  Leidingwater, kraanwater en flessenwater in Spanje


Tijdens een vakantie of overwinterverblijf in Spanje

denken veel mensen - ten onrechte - dat ze het water

uit de kraan niet kunnen drinken. Ze kopen flessen-

water en gebruiken dat als drinkwater én om er mee

te koken.

In Spanje komt 69% van het kraanwater uit rivieren en

stuwmeren, 30% komt uit de grond en 1% is afkom-

stig uit de zee. Het water in de stuwmeren is de be-

langrijkste bron van kraanwater voor de Spaanse

huishoudens. Is er weinig regen geweest dan worden

de stuwmeren leger en wordt de watersituatie moeilij-

ker. Het komt daarom regelmatig voor dat gedurende

de zomermaanden er waterrantsoenen worden inge-

steld en het gebruik van water wordt beperkt om te

voorkomen dat de stuwmeren compleet leeg raken.

De Spaanse afvalwaterfiltratie- en beheersystemen behoren gelukkig tot de meest geavanceerde ter wereld. De kwaliteit van het water dat thans in de meeste dorpen en steden in Spanje uit de kranen komt, is dus zeer acceptabel. Er zijn nog enkele gemeenten en gebieden waar het water een hoog gehalte aan schadelijke stoffen bevat dat de gezondheid van de consumenten kan aantasten. Maar uit periodiek onderzoek van het OCU (de Spaanse consumentenorganisatie) blijkt dat het kraanwater in de meeste Spaanse steden van goede kwaliteit is en niet verontreinigd.

 

Maar let op! Al het water uit de kraan kun je ‘kraanwater’ noemen. Maar niet al het kraanwater is ook ‘leiding-water’! Volgens gegevens uit 2020 van het ministerie van Volksgezondheid is 98,5% van het leidingwater in Spanje geschikt voor consumptie. Het voldoet aan alle kwaliteitsnormen die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Maar ik heb het dan dus over leidingwater. Dat is water dat in de bebouwde kommen van dorpen en steden uit de kranen stroomt. Maar naast dit leidingwater zijn er helaas ook (landelijke) gebieden, woningen of vakan-tiehuizen die niet zijn aangesloten op het leidingwaternet. Het kraanwater daar komt uit putten of andere bronnen. Dat water is -  afhankelijk van het gebied, de diepte van de put of de kwaliteit van de bron - veelal niet direct drinkbaar. In die zin is er dus onderscheid te maken tussen ‘leidingwater’ en ‘kraanwater’.

Als voorbeeld uit mijn eigen verblijfspraktijk in Spanje: De camping Vall de Laguar, waar ik 7 jaar met veel plezier heb vertoefd, heeft weliswaar kraanwater, maar dat heeft geen leidingwaterkwaliteit. Het kraanwater in mijn huidi-ge appartement in Xabia heeft helaas af en toe een chloorsmaak, maar heeft wel de kwaliteit van leidingwater.

 

Vanwege het niet-drinkbare water in sommige landelijke gebieden heerst er nog steeds veel wantrouwen over de kwaliteit van leidingwaterwater. Ook omdat toeristen die in de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw Spanje bezochten geen leidingwater dronken vanwege de slechte smaak ervan. Naarmate de koopkracht van de Span-jaarden toenam, gingen zij in navolging van wat ze bij toeristen zagen ook over op flessenwater.

 

Als je vaker in Spanje komt of er woont dan weet je dat het leidingwater op veel plaatsen niet echt lekker smaakt. Maar dat water is wel goed te drinken! In 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel leidingwater. Het probleem is in de meeste gevallen dat dit water een smaakje en een geur heeft van chloor. Dat bestanddeel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Maar chloor heeft geen invloed op onze gezondheid. De hoeveelheid toegevoegd chloor kan overigens per regio en tijd van het jaar variëren. Daardoor verschilt de smaak ook erg door het jaar heen. Om veiligheidsredenen wordt overigens ook chloor aan het meeste flessenwater toegevoegd. Dat is terug te vinden op de fles-etiketten.

 

De laatste jaren merk je dat veel mensen het helemaal gehad hebben met het wekelijks sjouwen van die flessen water van de supermarkt naar huis Zij  kiezen dan voor waterfilters. Dat is apparatuur die het kraanwater schoon maakt: chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen worden gefilterd. Daarbij moet men echter goed weten hoe per regio de watersituatie is en wat de kwaliteit van het water daar is. Want de waterfilters worden hierop afgesteld om zo een goede smaak te krijgen. Het gebruiken van waterfilters kan overigens ook gevaarlijk zijn als die niet goed gebruikt worden. En er is geen enkele instantie die de kwaliteit van het water controleert na het op deze wijze filteren van het leidingwater.

 

Hoe dan ook, veel Spanjaarden kiezen er voor water uit flessen te drinken. En er zijn vele soorten, merken en afmetingen van te vinden. In de meeste gevallen is de smaak van flessenwater neutraal. Er zijn twee soorten: flessenwater met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas). En veel Spanjaarden en buitenlanders maken gebruik van water uit flessen. Big business in Spanje!

Maar water uit flessen is niet altijd gezonder. Weliswaar is de smaak beter, maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het leidingwater. Daarnaast kan het plastic van de fles soms een negatief effect hebben op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen. Die kunnen echter in een kleine dosis geen kwaad. Maar waterflessen en flessen met andere dranken zijn wel de oorzaak  van de plasticvervuiling op de Europese stranden. Uitspraken als ‘100% gerecycled’ of ‘100% recyclebaar’ moet je trou-wens ook niet altijd geloven. En dat de fles waarin het water verpakt is 100% recyclebaar of gerecycled zou zijn, is ook niet waar. Bedenk tenslotte dat de duurzaamheid van veel flessenwater te wensen over laat.

Samengevat is de conclusie dat leidingwater in vergelijking met flessenwater zuiniger, ecologischer en het beste is om te drinken. Flessenwater is vooral een optie als het niet mogelijk is om kraanwater te drinken. En het is de meeste Spaanse regio’s helemaal niet noodzakelijk om flessenwater te gebruiken. Zeker niet als we de plastic soep in onze oceanen willen reduceren. Het leidingwater is in bijna heel Spanje gewoon goed drinkbaar.




8 - Op welke leeftijd beschouwen Spanjaarden zichzelf als oud

en hoe lang willen ze leven?


Nationale-Nederlanden heeft in Spanje de resultaten gepresenteerd van het onderzoek ‘Longevidad: ¿estamos preparados para una vida feliz, larga y saludable?’. Daaruit moet blijken op welke leeftijd de Spanjaarden zichzelf oud voelen. Ook wordt de vraag beantwoord hoe lang ouderen willen leven.
















Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE bedraagt de gemiddelde levensverwachting in Spanje 83 jaar. Maar 68% van de Spanjaarden  wil graag 100 jaar oud worden. Er is een duidelijk verband tussen deze ‘100-jaar-worden’ wens en de financiële situatie: 34% van de Spanjaarden geeft aan dat ze niet langer wil leven als het financieel onuitvoerbaar is. Spanjaarden willen in hun extra levensjaren voornamelijk hun tijd doorbren-gen met familie, een ontspannen leven leiden en nieuwe dingen ontdekken. 67% wacht tot ze met pensioen gaat om deze doelen te behalen.


Maar, de vraag is wanneer ziet iemand zichzelf als oud en hoe lang wil men in Spanje leven?

In Spanje wordt iemand als ‘oud’ (mayor) beschouwd vanaf 62 jaar. Dat is de leeftijd waarop men vervroegd of bijna met pensioen gaat. Dit is opmerkelijk, omdat in veel andere onderzochte landen ouderdom niet gelijk gesteld wordt aan pensioen en men later als ‘ouderen’ beschouwd wordt. Spanjaarden zouden eigenlijk vanaf hun 65e  jaar met pensioen willen gaan, maar de meerderheid wil volgens het onderzoek toch op 62-jarige leef-tijd stoppen met werken.

Volgens het onderzoek is 51% van de Spanjaarden van mening dat een leven lang leren bijdraagt aan een doelgericht en betekenisvol leven. Dat is het hoogste percentage onder de deelnemende landen. Bovendien vindt 23% het belangrijk om zichzelf meerdere keren in hun leven opnieuw uit te vinden. Verder gelooft 47% van de ondervraagden dat de stijging van de levensverwachting al invloed heeft op hoe ze momenteel leven en hoe ze hun leven plannen.


De relatie tussen gezondheid, geluk en de wens om langer te leven is positief volgens het onderzoek. Spanje staat bovenaan wat betreft tevredenheid over gezondheid. 80% van de Spanjaarden rapporteren dat ze gezond zijn. Stress is een van de belangrijkste factoren die invloed heeft op de perceptie van gezondheid. Maar gelukkig zegt 69% van de Spanjaarden dat ze weinig of geen stress ervaren. Spanje staat hierdoor op de tweede plaats op de wereldranglijst met minste stress. 

Wat betreft gezondheidsgerelateerde activiteiten om langer te leven, is bijna 43% van de Spanjaarden bereid om slechte gewoonten op te geven of nieuwe activiteiten te starten op aanraden van een arts. Dat percentage ligt hoger dan het wereldgemiddelde van 30%. Daardoor staat Spanje op de tweede plaats staat op deze ranglijst.


De invloed van stress op vrouwen is groter (37%) dan op mannen (24%) en vermindert bij het ouder worden. Stress neemt dus af bij oudere generaties, hoewel 17% van de gepensioneerden nog steeds last heeft van stress. Geldproblemen, onzekerheid en werkdruk zijn de belangrijkste oorzaken van stress bij mensen tussen de 35 en 49 jaar, terwijl gezondheidsproblemen de grootste stressfactor zijn bij mensen ouder dan 50. Een belang-rijke conclusie uit het onderzoek van Nationale-Nederlanden is dat bijna iedereen er niet voor wil kiezen om een last te zijn voor hun familie als ze ouder worden.


Slechts 25% van de Spanjaarden is tevreden met hun huidige financiële situatie, terwijl voor 45% financiële zekerheid een essentiële factor is om langer te leven. Sparen speelt hierbij een belangrijke rol. Nu is het zo dat slechts 43% van de ondervraagden minstens drie maanden spaargeld heeft en 31% zegt helemaal geen spaar-geld te hebben.




9 - Tien keer waar Spanje vooral bekend om is.

 

Veel mensen buiten Spanje vragen zich af waar Spanje eigenlijk bekend om is. Is dat om het voetbal, Rafael Nadal of de fiestas en playas aan de Costa’s? Zoals altijd hebben ook in dit geval mensen vaak een beeld van Spanje dat niet altijd met de realiteit overeenkomt. Daarom tien dingen waar Spanje bekend om is. Voor de echte Spanje-fanaat is dat herkenbaar, maar voor anderen misschien weer niet.

 

Spanje is bekend om zijn rijke cultuur, historie, gastronomie en prachtige natuur. Hier enkele van de belangrijkste dingen waar Spanje bekend om is en die je misschien wel of misschien niet kent.

 

1.Tapas

Tapas zijn kleine hapjes die vaak worden geserveerd bij een drankje in Spanje. Er bestaan vele verschillende soorten tapas, zoals jamón serrano (gerookte ham), tortilla española (aardappelomelet) en pa amb tomaquet (brood met tomaat). Tapas zijn een grote traditie in Spanje en een geweldige manier om de Spaanse keuken te ontdekken.

2.Paella

Paella is een traditioneel gerecht uit Valencia. Het is een rijstgerecht dat meestal wordt gekookt in een grote, brede pan. En het bevat een combinatie van groenten, vlees of vis, saffraan en andere kruiden. Paella is een van de po-pulairste gerechten in Spanje en wordt vaak geserveerd tijdens feesten en speciale gelegenheden.
















3.Flamenco

Flamenco is een traditionele Spaanse dans die wordt uitgevoerd met muziek, zang en klap-pende handen. Het is een zeer expressieve dans die vaak wordt geassocieerd met emoties zoals verdriet en passie. Flamenco is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur en kan worden gezien in theaters en clubs.

4.Stierenrennen

Het stierenrennen ofwel ‘Encierro’ in het Spaans, is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Pamplona. Mensen rennen voor een groep stieren door de straten van de stad. Het is een gevaarlijke activiteit en trekt desondanks veel toeristen die het willen meemaken.

5.Architectuur

Spanje heeft een rijke architectonische geschiedenis met enkele van de beroemdste gebou-wen ter wereld. De gotische kathedraal van Santiago de Compostela, de Alhambra in Grana-da en de Sagrada Familia in Barcelona zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige architectuur die Spanje te bieden heeft.

6.Zon, zee en strand

Een klassieker! Spanje heeft veel mooie stranden met warme temperaturen. De populaire badplaatsen zoals Lloret de Mar, Salou, Benidorm, Nerja, Marbella, Barcelona, Malaga, Valencia en Alicante hebben beste stranden.

7.Wijn

Spanje is een van de grootste wijnproducenten ter wereld en heeft een rijke wijnhistorie. Er zijn vele ver-schillende Spaanse wijnen, met elk hun eigen unieke smaak en stijl. Beroemde Spaanse wijngebieden zijn onder andere Rioja, Ribera del Duero en Priorat. Er zijn ook vele wijnproeverijen en wijnfestivals waar bezoekers kunnen genieten van de lokale wijnen.

8.Festivals en feesten

Spanje is bekend om zijn vele feesten en festivals met inbegrip van het stierenrennen in Pamplona en het tomaat-gooi-feest La Tomatina in Buñol (Valencia). Andere populaire festivals zijn de Feria de Abril in Sevilla, de Fallas in Valencia en het La Mercè festival in Barcelona. Deze feesten zijn vaak kleurrijk en levendig en trekken veel toeristen aan.

9.Kunst en kunstgeschiedenis

Spanje heeft een rijke kunstgeschiedenis met vele beroemde kunstenaars zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Francisco Goya en Diego Velázquez. Er zijn vele musea in Spanje waar bezoekers kunnen genieten van deze kunst, waaronder het Prado in Madrid en de  Picasso-Musea in Barcelona en Málaga.

10.Sangría

Sangría is een populaire Spaanse drank die gemaakt is van wijn, fruit en andere alcoholische dranken zoals brandy, rum of cava. Het is een lekker verfrissend drankje dat vaak tijdens de warme zomermaanden wordt ge-dronken. De precieze samenstelling van sangría kan verschillen, afhankelijk van de regio en de persoon die het maakt. Andere ingrediënten kunnen onder andere citroen, sinaasappel, bosbessen, kaneel en appel zijn. Sangria wordt vaak geserveerd tijdens feesten en bij feestelijke gelegenheden en is een onderdeel van de Spaanse cultuur en traditie.




10 - Negen keer Spaanse gerechten die in de Airfryer bereid kunnen worden

 

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker in de keukens, de Airfryer. De meeste airfryers zullen in Spanje gebruikt worden voor het bereiden van de heerlijke ham, kip of gamba’s ‘croquetas’ of de traditionele ‘patatas bravas’.

De Airfryer is een handig apparaat om snel en gezond voedsel te bereiden. Spaanse gerechten zijn rijk aan smaken en kruiden en zijn perfect om te bereiden in de Airfryer. Hier zijn 9 Spaanse gerechten die je in de Airfryer kunt bereiden.

 

1. Patatas Bravas

Patatas Bravas zijn een klassiek Spaans gerecht van gefrituurde

aardappelblokjes geserveerd met een pikante tomatensaus.

Met de Airfryer kun je de aardappels krokant en goudbruin bakken

en de pikante saus apart be-reiden.

 






2. Croquetas

Croquetas zijn kleine gefrituurde balletjes gevuld met ham, kip, kaas,

of champignons.

In de Airfryer kun je deze krokante hapjes zonder olie bereiden.








3. Empanadas

Empanadas zijn gevulde deeghapjes.

Met de Airfryer kun je de empanadas goudbruin bakken en vullen

met vlees, groenten of kaas.

Een klassieker in Spanje is de ‘empanada Gallega’, een traditioneel

gerecht uit de Galicische keuken.

Het is een hartige taart gemaakt van deeg, gevuld met verschillende

ingrediënten zoals tonijn, kabeljauw, gehakt, groenten en soms ook

met inktvis.

.



4. Churros

Churros zijn gefrituurde deegstaven die als dessert of snack worden

gegeten.

Met de Airfryer kun je churros zon-der olie bakken en serveren

met suiker en kaneel. Natuurlijk moeten de churros met ‘chocolate’

gegeten worden, een dikke chocoladedrank die je zelf kunt maken. 






5. Pollo al Ajillo

Pollo al Ajillo is een Spaans gerecht van kip bereid met knoflook

en kruiden.

In de Airfryer kun je de kip krokant bakken en de knoflooksaus apart

bereiden.







6. Albondigas

Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.

Met de Airfryer kun je de gehaktballetjes zonder olie bakken en de

tomatensaus apart bereiden, of zonder saus en met ‘alioli’,de

Spaanse knoflookmayonaise, eten.







7. Pimien tos de Padrón

Pimientos de Padrón zijn kleine groene pepers die lichtjes gefrituurd

worden.

In de Airfryer kun je deze paprika’s zonder olie bakken en serveren

met zout.








8. Pollo al Horno

Pollo al Horno is een eenvoudig Spaans gerecht van gebakken kip

met groenten en kruiden.

Met de Airfryer kun je de kip krokant bakken en de groenten apart

bereiden en daarna samen te serveren op Spaanse wijze,

bijvoorbeeld met een zak chips.






9. Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo is een Spaans gerecht van garnalen bereid met

knoflook en kruiden. In de Airfryer kun je de garnalen krokant bak-

ken en de knoflooksaus apart bereide






 

 


11 - Deze Spaanse gerechten worden het meest gewaardeerd door buitenlanders

 

Spanje wordt wereldwijd geroemd om zijn voortreffelijke keuken, waarbij elke regio zijn unieke culinaire specialiteiten heeft. Deze diversiteit aan regionale delicatessen draagt bij aan een rijke fusie van smaken in de Spaanse gastronomie, ondersteund door traditionele kooktechnieken en een overvloed aan verse ingrediënten.


Volgens een onderzoek van de Internationale Vereniging voor Toerisme zijn dit de Spaanse gerechten die inter-nationale bezoekers het meest waarderen. In dit onderzoek werden de standpunten van duizenden internationale toeristen verzameld die Spanje bezocht hebben en de lokale keuken hebben geproefd. De beoordeling omvatte diverse elementen zoals de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, de diversiteit in smaken, de echtheid van de maaltijden en de gastvrijheid van het horecapersoneel.


De onderstaande gerechten of typisch Spaans eten zullen voor veel lezers geen onbekenden zijn. Het zijn dan waarschijnlijk ook de bekendste Spaanse gerechten die er zijn en dus ook het meest geliefd zijn bij buiten-landers.

 

Paella

Ongetwijfeld het meest iconische gerecht van Spanje, de Valenciaan

se paella, behaalde de hoogste score in het onderzoek.

Bezoekers waren vol lof over de uniekesmaak en schoven dit gerecht

naar de toppositie.

 





Tapas

Bezoekers waarderen de Spaanse gewoonte om van kleine porties

van uiteenlopende gerechten te genieten.

Tapas, variërend van beroemde kroketten tot garnalen in knoflook,

hebben de harten van toeristen veroverd met hun smakelijke

diversiteit en de kans om op één locatie een scala aan smaken

te ervaren.

 




Jamón ibérico

Deze culinaire parel uit Spanje kreeg ook hoge waardering in het

onderzoek. Bezoekers waren gefascineerd door de delicate

en onderscheidende smaak van de Iberische ham, geproduceerd

van vrije uitloopvarkens die eikels als voedsel krijgen.







Gazpacho

Gazpacho is een onmiskenbare favoriet op hete zomerdagen.

Deze koude soep, bereid met tomaten, komkommer, paprika,

knoflook en olijfolie, werd geprezen voor zijn frisse smaak

en het vermogen om verkoeling te bieden aan de bezoekers.







Tortilla de patatas

Dit klassieke Spaanse gerecht sprong in het oog vanwege zijn

eenvoud en authentieke smaak.

De mix van eieren, aardappelen en uien betoverde toeristen op zoek

naar een authentieke eetbelevenis.









12 - Hoe werk dat in Spanje, fooien geven?


Al stelt de ongeschreven regel In Spanje dat je ongeveer 10 procent van het totale bedrag betaalt, dat wil niet zeggen dat iedereen zich daaraan houdt. Het geven van een fooi is in Spanje namelijk niet verplicht. Velen laten dat afhangen van de kwaliteit van de service/bediening en van het genuttigde/de kwaliteit van de keuken. Hoe werkt dat in Spanje: fooien geven?


In eenvoudige restaurants wordt geen fooi verwacht, zeker niet van

Spaanse klanten. Omdat buitenlanders vaak wel fooi betalen, zoals

ze dat in hun eigen land gewend zijn, rekent het personeel in horeca-

gelegenheden van toeristische plaatsen er dan ook wel op. 

Toch kun je er in Spanje voor kiezen om geen extra geld achter je la-

ten. In de meer sjieke restaurants is het een ongeschreven regel een

fooi van 5% tot 10% van de eindafrekening te betalen, afhankelijk

van de mate waarin je tevreden bent over de service. In de wat een-

voudiger restaurants komt het er vaak op neer dat klanten die tevre-

den zijn het te betalen bedrag naar boven afronden of wat wisselgeld

achter te laten. Kost hun 'menu del día' 8,75 euro, dan rekenen ze

bijvoorbeeld 9,00 euro af.

 

Hoe wordt de fooi verdeeld onder de medewerkers?

Omdat de praktijk niet gereguleerd is, is er ook nergens in eetgelegenheden afgesproken in hoeverre de fooien onder medewerkers worden verdelen of dat ze die zelf in hun zak steken.

Meestal zijn er twee soorten praktijken die gevolgd worden. In met name kleine restaurants werkt men vaak met een gemeenschappelijke pot. Van tijd tot tijd worden de fooien dan gelijk verdeeld onder alle medewerkers (kelners, keukenpersoneel en eventuele bezorgers). In grotere etablissementen met verschillende soorten personeel (obers, chef-koks, sommeliers, barmannen etc.) wordt de fooi verdeeld in percentages. Op basis van de hoogte van het loon krijgt iedereen een percentage van het fooibedrag.

Het al dan niet geven van fooien is toch wel een gevoelig onderwerp onder werknemers in de horecasector. Het is namelijk een interessant extraatje bovenop de doorgaans niet al te hoge of zelfs lage basissalarissen.

 

Kun je een fooi geven als je met een kaart betaalt?

Niet op alle plaatsen kun je de fooi direct met het eindbedrag betalen met je bankpas. Vooral de kleinere etablis-sementen ontvangen het liever in contant geld, zodat ze het in een pot kunnen stoppen en is het makkelijker te verdelen. In bars luidt het personeel vaak een klok als iemand fooi heeft betaald om het personeel vrolijk te stem-men. 


Hoeveel fooi geef je een bezorger?

Naast de restaurantsector zijn fooien meestal gebruikelijk bij andere beroepsgroepen in Spanje zoals onder meer taxichauffeurs, reisleiders, hotelpersoneel of thuisbezorgers. Met de opkomst van bezorgapps wordt de service van bezorgers frequenter en noodzakelijker. Ook geldt hier de ongeschreven regel dat de fooi rond de 10% van de bestelling bedraagt.


Druk opgevoerd om fooi te geven

Een bijna verplichte fooiencultuur, zoals gebruikelijk in de VS, begint nu ook in sommige restaurants in Madrid en Barcelona op te duiken. Hoewel het in de praktijk vrijwillig is, voelen sommige consumenten zich onder druk gezet om een fooi achter te laten. Consumentenorganisaties beweren dat het een manier is voor bedrijven om te voor-komen dat ze hun personeel met een fatsoenlijk salaris belonen. Er staat dan onderaan de rekening gespecifi-ceerd: "100% van de fooi gaat naar obers en koks."

De algemeen secretaris van de Spaanse consumentenorganisatie Facua, Rubén Sánchez, denkt dat deze tactiek wordt ingezet om "een schuldgevoel op te wekken" bij de klant die besluit niets achter te laten. Sánchez herhaalt dat de betreffende horecagelegenheden niet illegaal handelen omdat ze het niet opleggen om een fooi achter te laten. Wel gelooft hij dat ze met het vragen om dat geld proberen misbruik te maken van de klant zodat hij of zij op de een of andere manier degene wordt die het te lage salaris aanvult van het personeel van de vestiging.

Hoe dan ook, de fooi kan nooit een substituut zijn voor een fatsoenlijk salaris, zo vind ik.




13 - Berovingen langs de Spaanse autowegen

 

Berovingen langs de snelwegen. Ze zijn van alle tijden. En ze gebeuren overal, dus ook op de snelwegen in Frankrijk en Spanje. Nu veel overwinteraars weer aanstalten gaan maken om van Spanje richting Nederland te gaan, is het goed om te wijzen op misdadige trucks die worden toegepast om de argeloze autorijders van hun bezittingen af te helpen. Een van de oudste smoezen is dat ‘ze’  naast jouw auto komen rijden en jou met duide-lijke handgebaren wijzen op een  vermeende lekke band van jouw auto of caravan. Als je dan op de eerstvolgen-de parkeerplaats gaat stoppen om te kijken wat er loos is dan bestelen deze attente medeweggebruikers jou op slinkse wijze van jouw spullen. Of, een andere truc die ik twee jaar geleden zelf heb meegemaakt… Mij wordt, staande bij mijn auto op een parkeerterrein door een alleraardigste meneer in zijn auto op enige afstand en met zijn raampje open, gevraagd of ik uit Nederland kom. Als ik dan enige stappen richting zijn auto ga om hem te antwoorden, is in de tussentijd zijn handlanger bezig mijn tas uit mijn auto weg te grissen. 


Op de Spaanse snelwegen wordt de laatste jaren een toename geconstateerd van het aantal diefstallen uit auto’s. De nieuwste en ingenieuze manier van stelen, bekend als de ‘goudzwendel’, was eerder al gesignaleerd in Frankrijk, maar heeft nu ook Spanje bereikt. Het

is een truc waarbij criminelen zich voordoen als auto-

mobilisten met pech. Maar in werkelijkheid proberen 

ze goedgelovige  bestuurders uit te buiten.

Deze praktijk werd voor het eerst vastgesteld op de

snelweg N7, in de buurt van Parijs, waar een Merce-

des met een Engels kenteken bij betrokken was.


Na dit zwendelincident in Frankrijk wordt nu gewaar-

schuwd voor soortgelijke praktijken op de Spaanse

wegen.  Automobilisten in Spanje worden via de so-

ciale media geattendeerd op een nieuwe vorm van

oplichting die relatief eenvoudig is maar wel effectief.

Criminelen, vaak in een dure auto en in gezelschap van een gezin, simuleren een lege brandstoftank. Ze parke-ren hun voertuig aan de kant van de snelweg en wachten tot een hulpvaardige automobilist stopt om hulp te bieden. Zodra ze de aandacht van een potentieel slachtoffer hebben, vertellen de oplichters dat ze zonder brandstof of contant geld zitten. Om de aardige medeweggebruiker te compenseren, bieden ze een of meerdere ‘gouden’ sieraden aan in ruil voor contant geld. Als het bijna-slachtoffer aangeeft geen contant geld bij zich te hebben, dan dringen de criminelen er op aan om samen naar een dichtbij zijnde geldautomaat te gaan.

De ‘gouden’ sieraden die worden aangeboden, zijn in werkelijkheid waardeloos. Het slachtoffer ontdekt de mis-leiding pas wanneer een juwelier of een andere deskundige de stukken heeft geïnspecteerd en de waardeloos-heid ervan heeft vastgesteld. Tegen die tijd zijn de criminelen allang gevlogen met het contante geld van het slachtoffer.

Deze soorten van zwendels leidt natuurlijk tot een gevoel van onveiligheid onder automobilisten op de Spaanse snelwegen. Veel bestuurders zijn extra waakzaam geworden en durven daarom geen hulp meer te bieden aan voertuigen met echte pech. Uit angst om slachtoffer te worden van dergelijke trucs. Dat is begrijpelijk, maar ook een dilemma. Het heeft namelijk gevolgen voor de verkeersveiligheid aangezien hulpverlening aan andere weg-gebruikers een belangrijke verantwoordelijkheid is.
































Als je mij iets wil laten weten, dan kun je me mailen: h.v.veldhuijzen@gmail.com

Spanje-info 2

1 - Overzicht officiële feestdagen Spanje en de regio Valencia 2024#

2 - Amandelbloesem volop te zien in Spanje

3 - Semana Santa in Spanje

4 - Wat is ‘turismo rural’ of plattelandstoerisme in Spanje?

5 - Bedwantsen en kakkerlakken horen tot de meest voorkomende plagen in Spanje

6 - Spanje is het land van de konijnen


7 - Kraanwater, leidingwater en flessenwater in Spanje (herziene versie)


8 - Spanjaarden, hoe oud en hoe lang oud? 


9 - Tien keer waar Spanje vooral bekend om is


10 - Negen keer Spaanse gerechten die in de Airfryer bereid kunnen worden


11 - De meest gewaardeerde Spaanse gerechten door buitenlanders


12 - Hoe werkt dat in Spanje, fooien geven?


13 - Berovingen langs de Spaanse autowegen




Als je mij iets wil laten weten, dan kun je me mailen: h.v.veldhuijzen@gmail.com


1 - Overzicht officiële feestdagen Spanje en Costa Blanca 2024


Spanjaarden zijn feestnummers! En dus hebben ze veel feestdagen. Voor 2024 gaat het om 9 nationale feest-dagen naast de autonome/regionale en lokale feestdagen.

Hieronder een overzicht van de feestdagen in Spanje en de Spaanse regio Valencia over geheel 2024. 

















De 9 nationale feestdagen in 2024 zijn: 

- maandag 1 januari (Nieuwjaar / Año nuevo)

- zaterdag 6 januari (Driekoningen / Epifanía del Señor)

- vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag / Viernes Santo)

- woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid / Día del Trabajo)

- donderdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart / Asunción de la Virgen)

- zaterdag 12 oktober (Día de Hispanidad / Fiesta Nacional de España)

- vrijdag 1 november (Allerheiligen / Día de Todos los Santos)

- vrijdag 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet / Día de la Constitución Española)

- woensdag 25 december (Kerstdag / Día de Navidad)


Opmerking: 8 december (Onbevlekte Ontvangenis / Inmaculada Concepción) valt in 2024 op een zondag en mag door de regionale autoriteiten veranderd worden naar maandag 9 december.


Daarnaast gelden in de regio Valencia nog de volgende feestdagen: in 2024

- dinsdag 19 maart (San José);

- maandag 1 april (Lunes de Pascua);

- woensdag 9 oktober (Día de la Comunidad Valenciana);

Als er nationale feestdagen zijn die op een zondag vallen dan mogen de regionale overheden in de autonome regio’s ervoor kiezen om deze te verplaatsen naar de maandag. 

Daarnaast zijn er nog provinciale en gemeentelijke feestdagen om mee te rekenen.

2 - Amandelbloesem volop te zien in Spanje

Misschien is het voor de natuur geen goed nieuws dat de amandelbloesem (opnieuw) eerder is begonnen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de klimaatverandering. Maar voor de natuurliefhebbers en amateur-fotografen is het wel goed nieuws want dit zijn de weken dat men door Spanje kan rijden of lopen om te genieten van de jaarlijkse roze en witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen wordt gelegd.

De amandelbloesem is op veel plaatsen in Spanje volop te zien. En dan vooral langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen en Canarische eilanden. Op sommige plaatsen staan de amandelbomen al weken in bloei. Terwijl dat eigenlijk pas begin of half februari moet beginnen. Het zonnige en warme weer van de afgelopen tijd heeft er echter op veel plaatsen voor gezorgd dat het bloesemproces al eerder is begonnen.

Voordat een amandelboom tot bloei komt heeft deze tussen de 500 en 700 uren een temperatuur nodig van rond de 7 graden. Daarnaast bloeien niet alle types amandelbomen op hetzelfde moment. 

Volgens cijfers van eind 2020 staan er op 660.000 hectare amandelbomen in het land. Spanje is dan ook de derde amandelproducent ter wereld, achter de Verenigde Staten en Australië.

3 - Semana Santa in Spanje

De emotionele en traditionele Semana Santa processies in Spanje

Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa (de heilige week). Dat vindt de week voor Pasen (Pascua) plaats. Semana Santa wordt ook wel Goede Week genoemd. Ze bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen. En veel emoties: huilende mensen tussen het publiek zijn dan geen uitzondering. 

Festiviteiten

De Heilige of Goede Week begint met Domingo de Ramos (Palm Pasen, de dag van de intocht van Jezus in Jeruzalem) gevolgd door Lunes Santo op maandag en Martes Santo op dinsdag. Daarna volgen de Miércoles Santo, Jueves Santo, Viernes Santo (Goede Vrijdag) en Sábado Santo. De week wordt afgesloten met de Domingo de Resurrección op zondag, eerste Paasdag.

Gedurende de hele Semana Santa worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz,  Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia. Maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land.

Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen. Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen.

Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen, soms wel honderden personen per processie,  komen zelfs vanuit de hele wereld naar een stad. Het zijn deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje. Zij dragen puntmutsen of capriotes, wat  doet denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze puntvormige maskers zijn in dit geval bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen. De maskers zijn vaak in de kleuren wit, zwart of paars.

De stille processies verlopen volgens een bepaald protocol en hebben allemaal een eigen route door de stad. Als eerste zien we het Cruz de Guia, een groot houten kruis dat aan de stoet voorafgaat. Daarna volgen de broeders en zusters in hun typische mantels en elk met een kaars die bij schemering wordt aangestoken. De broeders lopen in twee lange rijen en daar tussen loopt er een rij met ceremoniemeesters en costaleros (de dragers van de passie-taferelen).

De boetelingen, nazarenos, lopen op blote voeten, Na deze boetelingen volgt een groepje kinderen dat snoepgoed uitdeelt. En dan komen de gedragen zilveren processiekandelaars en wierookvaten. Hierna zien we de passie-taferelen met de begeleiders en soms een muziek-kapel, gevolgd door nog meer boetelingen.

Processies

De processies worden door het publiek met veel eerbied en rust gadegeslagen. Hierbij kunnen de emoties soms heel hoog oplopen. Het is dan ook niet ongebruikelijk om mensen te zien huilen langs de stoet. Het gaat er vooral bij de Madrugada processie (Goede Vrijdag of Viernes Santo) heftig aan toe. Zeker wanneer er langs de processie  ook klaagliederen worden gezongen. Deze saetas worden á capella gezongen en de stoet stopt daarvoor steeds. Meestal wordt een saeta in flamenco stijl gezongen door iemand op een balkon.

Of je nou gelovig bent of niet, het is een waar spektakel om mee te maken. Dus als je de kans hebt moet je zeker een van de vele processies gaan bekijken.

4 - Wat is ‘turismo rural’ of plattelandstoerisme in Spanje?

De laatste jaren is het aantal aanbieders van slaapplaatsen in Turismo Rural flink gestegen in Spanje. Deze vorm van plattelandsvakantie vieren is in Spanje erg populair. Maar op de Nederlandse markt is dit fenomeen nog relatief onbekend. Wel zijn er de laatste jaren veel B&B’s gekomen in Spanje die vaak gerund worden door Nederlanders. Zij dragen op deze manier hun steentje bij aan een vorm van Turismo Rural, maar dan anders.

Turismo Rural is, zoals de woorden eigenlijk al aangeven, toerisme op het platteland. Dit be-tekent niet dat iedereen op boerderijen gaat slapen, maar wel dat de toeristen ook wel eens weg willen van de drukte van toeristische kustplaatsen en grote steden. Back to basics, zou je kunnen zeggen.

Bij deze twee vormen gaat het altijd om een grootschalige opzet waar in het algemeen grotere groepen kunnen verblijven. Services zijn beperkt en ook het plattelandgevoel is, buiten de ligging, vaak niet te herkennen. Voor individuele reizigers vaak niet de moeite waard om te bezoeken.

Populair zijn de kleine dorpen met weinig inwoners en waar niet veel te doen. Maar je kan er wel rond toeren in de eigen auto of op de fiets. Of wandelend omliggende dorpen en steden bezoeken. En culturele hoogtepunten bekijken en genieten van de lokale keuken. De Ruralhuizen zelf zijn vaak gelegen in oude Masia’s (landhuizen) of monumentale panden. Veel van deze huizen zijn opgeknapt en gerestaureerd naar hedendaagse maatstaven. Meestal worden ze gerund door families of echtparen die al geruime tijd in de omgeving wonen. Zij genereren met deze vorm van toerisme een nieuw of extra inkomen.

Er zijn diverse soorten van Turismo Rural-accommodaties mogelijk. Daarom een korte uitleg met overeen-komsten en verschillen.

Casa Rural

Meestal gelegen in een monumentaal pand of landhuis waar kamers verhuurd worden net zoals in een hotel. Vaak zijn er niet meer dan 4 tot 10 kamers te huur om het rustig te houden in het hotel. Voorzieningen zijn net zoals in een normaal hotel (ontbijt, diner, schoonmaak, lounge, receptie, etc.) maar alles is kleinschaliger en meer plattelands.

Alojamiento Rural

Dankzij internet en de diverse websites zoals topruralturismorural en clubrural is deze vorm van  plattelands-toerisme in Spanje zeer populair geworden. De overnachtingsprijzen zijn niet altijd even goedkoop en soms zelfs duurder dan een regulier hotel. Uiteraard is de omgeving, de vriendelijke service en het gebouw zelf vaak wel de prijs meer dan waard.

Hotel Rural

Dat is een huis waar diverse kamers verhuurd worden en waar de eetkamer, woonkamer en badkamer meestal gedeeld worden. Soms wonen de eigenaren zelf ook in het huis en wordt alles gedeeld (behalve de badkamer). En soms worden huizen compleet verhuurd in plaats van per kamer (dit is interessant voor grotere groepen). Er kan vaak gekozen worden op basis van logies en ontbijt, vergelijkbaar met de Nederlandse Bed & Breakfast.

Albergues en Centros de Turismo Rural

Dit zijn meestal appartementen of een woonhuis, gelegen in een landelijke omgeving met panoramische uitzichten. Over het algemeen beschikken deze over een eigen keuken waar eten bereid kan worden, een of meer badkamers en een gezamenlijke woonkamer. Bij deze vorm van plattelandstoerisme is eten niet inbegre-pen.

5 - Bedwantsen en kakkerlakken horen tot de meest voorkomende plagen in Spanje

Naast de alom gevreesde en niet graag geziene kakkerlakken die op veel plaatsen in Spanje te vinden zijn en de termieten die alles kapot knagen zijn ook de bedwantsen een kopzorg in het zomerse Spanje. Over kakkerlakken (zie verderop) is veel te lezen maar over bedwantsen is minder bekend terwijl deze wel gezien kunnen worden als een plaag.

De bedwantsen zijn op dit moment en zeker in de zomermaanden de meest voorkomende plaag van het land. De bedwantsen kunnen in slechts enkele maanden meer dan 500 eitjes leggen en het warme weer met vaak slechte ventilatie en schoonmaak zorgt voor de verspreiding ervan

De bedwants (Cimex lectularius) stond vroeger beter bekend als wandluis en is een parasitair insect dat behoort tot de wantsen (Heteroptera). De bijnaam wandluis is misleidend want het dier is geen luis. De bedwants is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat. 

De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit. Deze bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg heeft. De wondjes genezen over het algemeen snel; soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten, zoals sommige muggen en vlooien, kan de bedwants geen ziektes overbrengen.

Er bestaan vele soorten kakkerlakken die in de meeste landen anders zijn. Van de ruim 4.900 soorten kakkerlakken zijn er hoofdzakelijk 4 soorten te vinden in Spanje. Wellicht is de kakkerlak een van de minst gewaardeerde insecten of ongedierte bij de meeste mensen. Waarom er zo’n afkeer tegen kakkerlakken is, weet ik niet maar prettig zijn ze niet en als je ze in huis hebt moet je oppassen dat zich geen plaag vormt.

Kakkerlakken (cucarachas) worden veel gezien in Spanje. Ze zien er vaak groter uit dan in Nederland. Kakkerlakken kunnen overal opduiken en ook in huis hebben ze niet veel ruimte nodig om hun aanwezigheid te tonen. De meeste kakkerlakken zijn een plaaginsect waarbij ze vaak in grote aantallen voorkomen, zowel in de natuur alsook in woningen waar ze de voorkeur voor keukenafval hebben en zich kunnen verspreiden in woningen en flatgebouwen.

De volgende vier soorten zijn de meest gebruikelijke soorten cucarachas in Spanje: Duitse kakkerlak - Deze komt ook in Nederland voor en heeft in Spanje de naam cucaracha alemana. De Duitse kakkerlak heeft een lichaamslengte van 11 tot 13 millimeter. Hij is geel tot licht oranjebruin, met op het halsschild enkele donkere lengtestrepen. Oosterse kakkerlak - Deze kakkerlak komt praktisch niet voor in Nederland. Op het eerste gezicht lijkt het lichaam wel wat op een kever vanwege de vrij gladde, in de lengte gegroefde vleugels, de ovale vorm en donkere zwarte en bruine kleuren. De poten zijn lichtbruin van kleur, de tasters zijn dun en ongeveer een derde van de lichaamslengte. De oosterse kakkerlak wordt ongeveer 25 mm lang. Amerikaanse kakkerlak - Deze kakkerlak is een van de grotere kakkerlakken die tot wel 5 centimeter lang kunnen worden. In het Spaans heten deze kakkerlakken cucaracha americana. Deze kakkerlak heeft een roodbruine lichaamskleur en de kop draagt twee lange antennes. De Amerikaanse kakkerlak is ondanks de naam niet van Amerikaanse oorsprong maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en aangezien Spanje dicht bij Afrika ligt komt deze soort kakkerlakken regelmatig voor. Bruingestreepte kakkerlak - Deze kakkerlak heet in Spanje cucaracha marrón con bandas. Het is de kleinste kakkerlakken-soort die men tegen kan komen in Spanje, met afmetingen tussen de 10 en 14 mm. Deze kakkerlak heeft een lichte kleur maar twee bruine strepen over de vleugels en een bruinachtige lichaam.

6 - Spanje is het land van de konijnen

Spanje is het ‘land met konijnen in overvloed’. Althans, zo zeiden de Feniciërs en Romeinen dit. Daarom werd Spanje toen ‘i-saphan-im’ en later ‘Hispania’ genoemd. Konijnen komen oorspronkelijk uit het Iberische Schiereiland.

Toen de Feniciërs rond de 11e eeuw v.Chr. het Iberisch Schiereiland bereikten, troffen ze daar veel konijnen aan. Omdat zij de dieren erg vonden lijken op de voor hen beter bekende klipdassen, gaven ze de streek de naam ‘i-saphan-im’, het land der klipdassen waarmee ze dus eigenlijk konijnen bedoelden. Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot ‘Hispania’.

Eerst werd het konijn door de Romeinen gehouden voor het vlees en de vacht maar later ook als gezelschaps-dier. De Romeinen hielden het konijn in afgesloten tuinen met hoge muren. Behalve volwassen dieren aten zij ook pasgeboren konijntjes, die als delicatesse werden beschouwd. Meerdere munten uit de tijd van de Romeinen hadden afbeeldingen van een dame met een konijn aan haar voeten. De Romeinen introduceerden het dier in het grootste deel van het Romeinse Rijk.

Tegenwoordig, en misschien wel dankzij de Romeinen, komen konijnen overal op de wereld voor waar zand-gronden zijn.  Maar niet in de tropische landen, iets dat wellicht door het klimaat komt.

De naam Spanje heeft het land dus deels te danken aan de konijnen die eeuwen geleden alleen op het Iberische Schiereiland voorkwamen.