Costa Blanca - info

De Comunidad Valenciana is een van Spanje’s zeventien autonome regio’s Ze bestaat uit 3 provincies: Valencia, Alicante en Castellón. In totaal wonen er in de hele regio iets meer dan 5 miljoen mensen, waarvan ook het grootste aantal Nederlanders en Belgen dat in Spanje woont.

De streek wordt buiten de regio ook ‘Levante’ genoemd, maar niet in de regio zelf. Dat woord verwijst overigens naar een groter gebied dan alleen de regio Valencia. De hoofdstad van de comunidad is het gelijk-namige Valencia. In het noordoosten grenst de regio aan Catalonië, in het noordwesten aan Aragón, in het westen aan Castilla-La Mancha en in het zuiden aan Murcia.

Waar komt toch die naam vandaan, Costa Blanca? Velen denken – en ik dacht dat ook - dat het te maken heeft met de prachtige witte stranden aan de kust in de regio. Maar dat is een misvatting. De regio heeft haar naam juist te danken aan het achterland waar in het vroege voorjaar, meestal in februari, de amandelbomen in bloesem staan waardoor het landschap sprookjesachtig wit kleurt. Een ritje door bij-voorbeeld de Jalonvallei geeft ons de kans om van dit prachtige natuurschoon te genieten. Er bestaan trouwens ook roze amandelbloesem, maar daar doen we nu even niet moeilijk over. In de regio van de Costa Blanca wordt dankzij de amandeloogsten de zogenaamde ‘turrón’ (noga) gemaakt. En wel in allerlei variaties. Noga wordt met name in de kersttijd in heel Spanje genuttigd. Het stadje Jijona is bekend om zijn vele turrónfabrieken. Wie geïnteresseerd is in het productieproces van noga, heeft de mogelijkheid daar een fabriek te bezichtigen.








Wat zijn belangrijke redenen voor niet-Spanjaarden om naar de Costa Blanca te komen? Het mediterrane klimaat is er een van. De regio kent het kleinste contrast in weerbeeld van heel Spanje en de zon laat zich elke maand zien. Doorgaans valt er weinig neerslag, op een enkele keer een ‘gota fria’ na. De zogenaamde ‘koude druppel’ is een eufemisme voor enorme hoosbuien en modderstromen in de regio. Die vinden meestal in september plaats. Gebieden met een mediterraan klimaat komen meer voor in Europa. Maar het bijzondere van de Costa Blanca is dat er een zogenaamd microklimaat heerst. Om die reden heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Costa Blanca uitgeroepen tot de gezondste regio van Europa. Als je een hoogtekaart bekijkt, dan zie je dat er een bergketen loopt vanuit het Marok-kaanse Rifgebergte via Gibraltar naar het achterland van de Costa Blanca tot aan de Balearen. In de regio van de Costa Blanca werkt deze bergketen als buffer tegen invloeden vanuit zowel het binnenland als de zee. Het klimaat dat daardoor ontstaat, maakt het voor mensen met verschillende aandoeningen tot een aangename atmosfeer. Mensen met huid- en ademhalingsproblemen en spier- en gewrichtsklachten voelen zich aan de Costa Blanca daardoor veel beter. Het aangename klimaat in combinatie met het Mediterrane voedingspatroon en de ‘siesta’ kunnen de levensverwachting van mensen aanmerkelijk verlengen. Voeg hieraan toe het genieten van zon, zee en natuur en je hebt bijna een ideaal plaatje!

De amandelbloesem in februari

De amandelbloesem in februari

En toch gaan er ook stemmen op in Javéa dat het watergebruik van mensen beter moet. 20% van het water in dit dorp gaat naar zwembaden en 30% naar het besproeien van gazons en tuinen. Zelfs met gebruikmaking van een ontziltingsinstallatie moet men bewuster omgaan met het blauwe goud van het toekomstige Spanje (en van de wereld).

Jávea heeft op dit moment een stabiele bevolking van 30.000 inwoners, maar tijdens de zo-mermaanden zijn dat er bijna 120.000! Eind vorige eeuw wist men dat er iets moest worden gedaan om het watertekort te bestrijden. De Partido Socialista besloot een ontziltingsinstallatie te bouwen. Al in 2002 werd die in gebruik genomen. En zo werd het onbruikbare zeewater de zoete redding van het dorp.

Costa Blanca - info

1 - Algemene info over de Costa Blanca.

2 - De Comunidad Valencia

3 - Vamos Valencia!

4 - Jávea is het dorp dat zeewater leerde drinken 

5 - Zeven populaire kustplaatsen om te wonen in de provincie Alicante

6 - De zeven mooiste natuurplekken aan de Costa Blanca

7 - Valle de Gallinera en bloeiende kersenbomen


8 - De amandelbomen in de problemen

9 - Kusttram rijdt vanaf juli 2023 rechtstreeks tussen Denia en Calpe


10a - Het aantal buitenlandse toeristen in de Valencia regio in 2023


10b - Aantal residenten in de deelstaat Valencia explosief gegroeid in de periode 1998-2024


11 - Met de auto naar de Costa Blanca - de beste routes - 1


12 - Met de auto naar de Costa Blanca - de beste routes - 2


13 - Met de auto naar de Costa Blanca - de beste routes - 3


14 - Met de auto naar de Costa Blanca - de beste routes - 4




Als je mij iets wil laten weten, dan kun je me mailen: h.v.veldhuijzen@gmail.com

1 - Algemene info over de Costa Blanca

De natuur van de Costa Blanca-regio en met name de bergen trekken eveneens veel buitenlanders aan. Hordes wielrenners gebruiken het als oefengebied en proberen bijvoorbeeld zo snel mogelijk de “Col de Rates” te bedwingen. Deze bergroute was ooit ook onderdeel van de Spaanse wielerronde, de “Vuelta”.

Zowel de talloze natuurparken (bijvoorbeeld Parc de la Font Roja) als de bergen (bijvoorbeeld Sierra de Mariola) zijn een walhalla voor bedreven wandelaars. Mensen die wandelen als sport beoefenen en be-schikken over gedegen schoenen en stokken. Maar naast sportwandelen is ook het flaneren over de boulevard of op het dorpsplein een geliefde bezigheid van Spanjaarden (van jong tot oud!). Als je maar langzaam genoeg loopt heb je de gelegenheid om gezellig, uitvoerig en met veel gebaren te kletsen met je gezelschap. En tegelijkertijd kun je de omgeving goed in de gaten houden en eventueel van commentaar voorzien. Het gaat om ‘zien en gezien worden’. Buitenlanders worden door de Spanjaarden meteen herkend omdat die nooit langzaam lopen, te gericht lopen en te weinig handen en voeten gebruiken bij het spreken.

2 - De comunidad Valencia

Dit 'voorname' plein kom je tegen als je van het treinstation naar het centrum loopt.

Dit 'voorname' plein kom je tegen als je van het treinstation naar het centrum loopt.

De regio heeft een zeer lange kustlijn aan de Middellandse Zee. Door de invloed van de zee is het klimaat milder dan dat van bijvoorbeeld Madrid dat in het binnenland ligt. Dankzij de lange stranden en veel zon wordt de regio jaarlijks door veel toeristen bezocht.

3 - Vamos Valencia!

Verborgen straten vol sinaasappelbomen, brede stranden en een zon die zich vaak laat zien. Wat wil een mens nog meer? Een vliegticket misschien, zodat je in ruim twee uur in de Spaanse stad Valencia bent.


Wie bij Spanje aan Barcelona of Madrid denkt, is nog niet in Valencia geweest. Deze Spaanse stad ligt een stukje zuidelijker dan ­Barcelona en dat komt goed uit. Wanneer de handschoenen in Nederland nog van pas komen, tikt de thermometer in Valencia al gerust twintig graden aan. Staar je dus vooral niet blind op de zomermaanden, maar overweeg een bezoek aan deze Spaanse stad in het voor- of najaar. Er is zoveel meer te doen dan horizontaal op een strandbed liggen en door grote winkelketens struinen.

Stadhuis Valencia

Stadhuis Valencia

Is een dagbezoek aan de wijk ­Cabanyal niet genoeg? Blijf dan slapen in een studio van hotel Barracart. De kamers zijn stijlvol ingericht, maar wel met de charmante ­details van deze visserswijk. Koken kun je in je eigen keuken, al kan je beter de straten van Valencia induiken voor een bord lekkers. (Carrer de la Barraca 79)

Kleurrijke huisjes, oneindig veel mozaïektegels en een ietwat vervallen straatbeeld, dat is Cabanyal. De typische visserswijk van Valencia aan het strand moest eind jaren negentig bijna het veld ruimen voor massale hotels en toeristische trekpleisters. Gelukkig wisten de Valencianen hier een stokje voor te steken. En dat is maar goed ook. Dit is de plek waar je na een strandwandeling tussen de Spanjaarden wil aanschuiven voor een ijskoude cerveza en wat tapas. Bij de oudste tapasbar van Valencia eet je letterlijk tussen de wijnvaten, of kies een plek aan de bar. Het decor van Casa Montaña laat zich het best omschrijven als traditioneel en authentiek, maar de tapas zijn dat allerminst. Geen zompige patatas bravas hier of kleffe inktvisringen, maar tonijn met five spice kruiden en verrukkelijke anguila: gerookte paling. Vergeet niet te reserveren, want het is hier altijd druk (emilianobodega.com, Carrer de Josep Benlliure 69).

Schuif aan voor een uitgebreide lunch in de tuin van La Llimera, verstopt in de straten van Cabanyal. Niet heel authentiek, maar wel erg gezellig. De sandwiches hier zijn erg goed, maar nog leuker is om meerdere gerechten te bestellen en te delen. Zo doen ze dat hier in Spanje. Vraag om bijpassend wijn-advies en vergeet niet een citroen-meringuetaartje te bestellen als afsluiter.  

Blijf niet hangen in de toeristische straten van Valencia voor een avond happen en stappen, maar dwaal af naar Ruzafa. In deze levendige wijk – tussen het treinstation en de winkelwijk rondom Calle de Colón – moet je zijn als je ­tussen de locals wil dineren. Ook overdag valt hier genoeg te beleven. Je struikelt hier over de conceptstores en vintagewinkels.

Liefhebbers van natuurwijn zetten Mes Amours bovenaan het lijstje, want bij dit café op een gezellige hoek in hartje Ruzafa kun je borrelen als de beste. Je stelt hier zelf je eigen kaas-plank samen met veganistische lekkernijen. De truffelkaas is absoluut een aanrader, maar probeer ook de Coca Valenciana, de Spaanse variant van de focaccia. Vergeet ook niet een kijkje te nemen achter in de bar, daar vind je namelijk kasten vol met lokale natuurwijn voor thuis.

Met haar muren vol streetart, slingerende straten en verstopte barretjes is El Carmen misschien wel de bekendste wijk van Valencia. De oudste volkswijk van de stad heeft de stempel toeristisch, maar dat is niet helemaal terecht. Hier vind je de beste kunstmusea van de stad, steengoede restaurants en vooral veel geschiedenis. Zo dankt de wijk haar naam aan de kerk en het klooster Carmen Calzado en vind je er meerdere overblijfselen uit de middeleeuwen.

Voor een eigenzinnig diner waar je de hele avond zoet mee bent ga je naar Gallina Negra. Een betere gastvrouw dan Alba ga je in Valencia niet vinden en haar partner Javier kan een behoorlijk potje koken. Last van keuzestress heb je niet, want je kiest uit twee menu’s. (Carrer de Roteros 16)

Het kilometerlange Turia-park is niet de enige groene schat van de stad. Vlak bij de eeuwenoude stads-poort Torres de Quart vind je de botanische tuinen van Valencia. Van metershoge cactussen tot citrusbomen. Jardí Botànic is terecht een geliefde plek om tot rust te komen voor de Valencianen. Bij La Plancita aan het knusse Plaza San Sebastián drink je na afloop een kop goede koffie of lokaal biertje.(Carrer de Quart 80)

Zin in livemuziek en een goede cocktail? Ga naar La Fábrica de Hielo. In dit fabrieksgebouw aan de rand van Cabanyal staat meerdere dagen per week een dj of een band op het podium. IJsjes worden in deze ­voormalige ijsfabriek niet meer gemaakt, maar pak gerust de menukaart erbij. De hamburgers zijn prima, de nacho’s nog beter.

Tenslotte, Valencia verkennen gaat prima op een fiets. Natuurlijk kun je een rondje fietsen door het mooie Turia-park, maar wie de smaak te pakken heeft, slaat aan het einde van het park – bij ‘t beroemde Ciudad de las Artes y las Ciencias – linksaf. Langs de boulevard van Valencia fiets je in maar twintig minuten naar Patacona, het leukste stuk strand van Valencia. Bij het gezellige La Chipirona geniet je van een welverdiend menú del día terwijl je uit-kijkt over het strand.  (Passeig Marítim de la Patacona 15)

4 - Jávea is het dorp dat zeewater leerde drinken

De droogte teistert Spanje. En het ziet er naar uit dat dit in de toekomst niet gaat veranderen. Gelukkig zijn er hier en daar pioniers die aan alternatieven werken. Zo bijvoorbeeld in mijn overwinterplaats Jávea (Xàbia), een gemeente in de provincie Alicante, ten zuiden van Denia. Hier werd na de droogte van 1999 een installatie gebouwd om zeewater te ontzilten.










In het restaurant Cande de Xàbia  hebben ze geen watertekort. Het is er op 100 meter van het strand La Grava ook tijdens de zomer-maanden onafgebroken erg druk. De eigenares, Cande Ros Vivens, weet dat zeewater haar gered heeft. Een kwart eeuw geleden stuurde ze haar kinderen nog om water uit een van de tanks die het gemeentebestuur in de straten van Jávea neer had gezet. De zomer van 1999 was een nachtmerrie voor vele dorpen in Alicante en Andalusië. De droogte hield zo lang aan dat her en der drastische beperkingen werden ingevoerd. Cande Ros gebruikte op een bepaald moment zelfs zeewater om de afwasmachine draaiende te houden. Maar die ging om de haverklap kapot door het zoutgehalte.

5 - Zeven populaire kustplaatsen om te wonen in de provincie Alicante

 

Dankzij het zachte klimaat, de prachtige zand-

stranden en het rijke culturele en natuurlijke

erfgoed, is de kust van de provincie  Alicante

als onderdeel van de Costa Blanca een van de

populairste toeristische bestemmingen.

Overwinteren in dit gebied is erg populair. Het

heeft voor iedereen wel wat te bieden, zoals

cultuur, gastronomie, monumenten, stranden

en heerlijke temperaturen. Oók in de winter-

maanden. Precies dat laatste zorgt er elk jaar

weer voor dat er tienduizenden Noord-Europe-

anen naar de Costa Blanca afreizen om de kou-

de en donkere dagen in eigen land te vergeten

en te genieten van beter weer, meer licht en ge-

woon een leuker leven.

In Spanje kun je overal een heerlijke zomervakantie doorbrengen. Maar ’s winters kan het in bepaalde delen van Spanje best guur en koud zijn. En dat geldt gelukkig niet voor dit gebied! Want hier kun je óók goed overwinteren. Hierna worden kustplaatsen genoemd waar het goed toeven is.

Bezienswaardigheden in de stad Alicante zelf zijn: het Santa Barbara Kasteel, de Santa Cruz wijk, de Explanada boulevard, het Archeologisch Museum, het Museum voor Moderne Kunst en het The Ocean Race Museum. De regio Alicante is een perfecte keuze voor wie graag aan de kust woont, wil genieten van heerlijk eten en de lokale cultuur wil leren kennen.

Maar, wat zijn de populairste kustdorpen in de provincie Alicante en wat zijn de gemiddelde woningprijzen per vierkante meter?


- Gelegen aan de kust in de regio Marina Alta ligt Calpe, een gemeente beroemd om de Ifachrots. Deze indrukwekkende 332 meter hoge rots rijst op uit de zee en is een van de iconen van de Costa Blanca. Sinds 1987 is de rots erkend als een natuurpark en biedt het onderdak aan een breed scala aan flora en fauna, evenals Iberische en Romeinse archeologische overblijfselen. Calpe is ook bekend van de prach-ige stranden en baaien met fijn zand en helder water, zoals het Levante strand, het Arenal-Bol strand of de Racó baai. Deze locaties bieden de perfecte setting om te genieten van zonnebaden, zwemmen, watersport en de lokale gastronomie. Een andere bezienswaardigheid in Calpe zijn de zoutpannen, oude zoutwinningsplaatsen uit de Romeinse tijd. Nu is het een beschermd moerasgebied waar je vogels zoals flamingo’s, reigers en ooievaars kunt spotten. Calpe heeft ook een rijk historisch en cultureel erfgoed, weerspiegeld in zijn monumenten zoals het 18e-eeuwse fort-kasteel, de 15e-eeuwse parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw en de Renaissance stadsmuren.

In Calpe ligt de gemiddelde verkoopprijs van huizen op 2.789 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurkosten 11 euro per vierkante meter bedragen.

 

- Denia, de hoofdstad van de Marina Alta regio, ontleent zijn naam aan het Latijnse Dianium, een verwij-zing naar de Romeinse godin Diana. Het bezit een rijk erfgoed dat de invloed weerspiegelt van verschil-lende beschavingen, waaronder de Iberiërs, Romeinen, Moslims en Christenen. De belangrijkste monu-menten zijn: het Kasteel van Denia, dat al sinds de 11e eeuw over de stad uitkijkt; de gotisch-renaissance iglesia de la Asunción; het 18e-eeuwse stadhuis en het etnologisch museum dat de zeevaart- en land-bouwtradities van de regio toont. Denia biedt bezoekers meer dan 20 kilometer aan zand- en rotsstran-den, verborgen inhammen en kliffen. Het Montgó Natuurpark, dat Denia van Jávea scheidt, is een uit-stekende plek voor wandelen, fietsen of klimmen. Vanuit de haven van Denia kunnen bezoekers met de boot naar de Balearen reizen, met name naar Ibiza en Formentera.

In Denia bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.479 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurprijs uitkomt op 9,6 euro per vierkante meter.

 

- Torrevieja grenst aan de Middellandse Zee en de lagunes van La Mata en Torrevieja. Deze vormen sa-men een natuurpark van aanzienlijke ecologische waarde. De stad kent een lange geschiedenis, verbon-den met de zoutwinning, een industrie die sinds de 18e eeuw onder toezicht van de Kroon stond. De naam ‘Torrevieja’ komt van een oude wachttoren die in de buurt van de zoutsteiger stond en die in 1829 gedeeltelijk werd vernietigd door een aardbeving. Torrevieja biedt haar bezoekers een breed scala aan toeristische, culturele en sportieve activiteiten. Onder de aantrekkelijke kenmerken van de stad bevinden zich fijne zandstranden die zijn onderscheiden met Qualitur-vlaggen ter erkenning van hun hoge kwaliteit en netheid.

In Torrevieja ligt de gemiddelde verkoopprijs van huizen op 1.746 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurprijs 9,7 euro per vierkante meter is.

 

- Jávea ligt in de regio Marina Alta. Het is een perfecte plek om van de natuur, de zee en cultuur te genie-ten. Jávea biedt een breed scala aan landschappen, variërend van de vallei tussen de Montgó en Kaap Nao, tot de Saladar-vlakte en Kaap San Antonio. De Montgó, de meest prominente top met een hoogte van meer dan 750 meter, beschermt Jávea tegen stormen uit het noorden. Kaap Nao, het meest ooste-lijke punt van het Iberisch Schiereiland, biedt spectaculaire uitzichten op de Middellandse Zee. Jávea heeft een kustlijn van meer dan 20 kilometer met stranden en baaien van zand, grind of rotsen. Het meest bezochte en populaire strand van Arenal heeft een boulevard vol voorzieningen en recreatieve activiteiten. Andere stranden zijn Portichol, Granadella en Barraca. Er zijn ook inhammen zoals Tangó, Ambolo en Granadella, ideaal voor duiken en snorkelen. Bovendien heeft Jávea een rijke historische en culturele erfenis, zichtbaar in zijn monumenten, musea en feesten. Het oude stadscentrum heeft zijn mid-deleeuwse opzet behouden met gebouwen zoals het kerkfort van San Bartolomé, het stadhuis en de markt. De vissershaven, daterend uit de 15e eeuw, herbergt de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto, uniek door haar vorm die een schip nabootst.

In Jávea bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.928 euro per vierkante meter.

 

- Santa Pola iligt n de regio Bajo Vinalopó. De bekendste stranden zijn Tamarit, Lisa, Gran Playa, Levante en El Pinet, die allemaal zijn bekroond met de Blauwe Vlag voor hun uitstekende waterkwaliteit. Boven-dien kunnen bezoekers genieten van verschillende watersporten zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen en duiken. Een van de meest bijzondere plekken van Santa Pola is het natuurpark Salinas de Santa Pola, een ecologisch waardevol moerasgebied dat een thuis biedt aan diverse vogelsoorten, waaronder flamin-go’s en kluten. In het park bevindt zich het Zoutmuseum, waar de geschiedenis en werking van deze tra-ditionele activiteit wordt uitgelegd. Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel van Santa Pola, een 16e eeuwse vesting die het Maritieme en Visserijmuseum huisvest. Deze musea geven bezoekers inzicht in het maritieme en visserij erfgoed van de plaats.

In Santa Pola bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van woningen 1.720 euro per vierkante meter.

 

- Moraira valt onder de gemeente Teulada. Moraira is een belangrijk internationaal toeristisch centrum dat zijn bezoekers betovert met een charmante oude stad, prachtige stranden en baaien, een rijke keuken en een indrukwekkend historisch en cultureel erfgoed. Het oude centrum van Moraira heeft de maritieme charme van haar oorsprong behouden, met witte huizen versierd met bloemen en smalle, voetgangers-vriendelijke straten. Enkele van de meest opvallende gebouwen zijn de 19e-eeuwse kerk van Santa María dels Desemparats en het 18e eeuwse kasteel van Moraira dat uitkijkt over het l’Ampolla strand en oorspronkelijk werd gebouwd als verdediging tegen Berberpiraten. De stranden en baaien van Moraira zijn andere grote trekpleisters, met hun kristalheldere water en fijn zand of rotsen. Het eerder genoemde strand is populairst en wordt druk bezocht vanwege de nabijheid van het stadscentrum. Andere aanbevo-len stranden zijn Portet, een kleine schelpvormige baai met een mooie promenade; en l’Andragó, ideaal voor snorkelen of duiken.

In Moraira is de gemiddelde verkoopprijs van huizen 3.533 euro/m2.

 

- Altea is een prachtige stad, bekend om haar Mediterrane charme, haar historisch en cultureel erfgoed, en haar toeristische en gastronomische aanbod. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het tijdperk van de Iberiërs, Romeinen en Moren. In de 13e eeuw werd het veroverd door Jaime I van Aragon en in de 17e eeuw kreeg het zijn stadsrechten. In de 18e eeuw steunde Altea de aartshertog Karel van Oostenrijk in de Successieoorlog, wat hen het recht gaf om een tweekoppige adelaar in hun wapenschild te dragen.

Altea strekt zich uit over meer dan 6 kilometer kustlijn, waar je kunt genieten van verschillende stranden en baaien met zand, grind of rotsen, zoals L’Olla, Solsida, Cap Negret, Albir, Cala del Mascarat en La Roda. Het heeft ook een jachthaven en een zeilclub, waar je wateractiviteiten zoals zeilen, kajakken of duiken kunt beoefenen.

De oude stad behoudt de sfeer van de witte dorpen van de Middellandse Zee, met haar witgekalkte huizen, geplaveide straten en bloemrijke balkons. Bovenin bevindt zich de Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo, met haar karakteristieke blauw-witte koepel die het symbool van de stad is. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de zee en de baai.

In Altea is de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.793 euro/m2, terwijl de gemiddelde huurprijs 10,4 euro/m2 is.



6- De vijf mooiste natuurplekken aan de Costa Blanca

Montgó

Over het ontstaan van de naam 'Costa Blanca' zijn de geleerden het niet eens. Zo zou de naam ooit bedacht zijn omdat de vele amandelbomen in deze regio de omgeving vanuit de lucht wit kleuren door de bloesem. Deze bomen zijn nu echter grotendeels verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor huizen die vanuit de lucht wit gekleurd zijn. De meest toeristische oorsprong van de naam Costa Blanca stamt uit 1957 toen de luchtvaartmaatschappij British European Airways begon met vluchten tussen Londen en Valencia. Vanuit de lucht kon je de vele witte stranden zien en 'Costa Blanca' was daarom een goede commerciële slogan. Hoe dan ook, de naam Costa Blanca, de stranden, de dorpen, de natuur in het achterland en natuurlijk het feit dat de temperaturen het hele jaar door eigenlijk goed zijn, hebben ervoor gezorgd dat de Costa Blanca een van de meest toeristische kusten heeft van Spanje.

Met ritjes van een half uur of iets langer kom je in een wereld terecht met indrukwekkende bergen, vreemd gekleurde meren, natuurparken met bijzondere flora en fauna, grotten en watervallen.

Natuurgebied Carrascal de la Font Roja 

Het natuurgebied Font Roja vormt een mooi voorbeeld van een mediterraan bos met eiken, esdoorns, essen en taxussen. Het ligt tussen Alcoy en Ibi, omvat de bergketens van El Alta en de San Antonio en bedekt een oppervlakte van bijna 2.300 hectare. Er leven wilde katten, wilde zwijnen, wezels, dassen en genetkatten. In de lucht zie je arenden, uilen, haviken en slechtvalken. Diverse routes zijn mooi om te bewandelen en het is aan te raden om bij het bezoekerscentrum te beginnen omdat je hier veel informatie kunt krijgen over het gebied. Er zijn ook wandelingen met gids. Font Roja is een van de best bewaarde natuurgebieden in de regio Valencia.

Algar watervallen

De plek waar de rivier Algar langs het middeleeuwse plaatsje Callosa d’en Sarría stroomt is adembenemed mooi. Grote rotspartijen zorgen ervoor dat het water trapsgewijs naar beneden stroomt. Probeer in het hoogseizoen vroeg te gaan, want dan is het er vaak heel druk. De watervallen liggen in het binnenland op ongeveer 15 kilometer van Benidorm én van Altea.

Zoutmeren van Torrevieja

Dankzij de wonderlijke kleuren van de zoutmeren van Torrevieja zijn het waarschijnlijk de meest gefotografeerde meren van Spanje. De kleuren zijn een gevolg van specifieke mineralen in het water. Daarbij kleurt het roze meer nog rozer in de herfst wanneer het bezocht wordt door honderden flamingo’s. Vogelaars kunnen er hun hart ophalen want er zijn nog veel meer bijzondere watervogels. De meren lenen zich voor fantastische foto’s vooral bij zonsopkomst en zonsondergang. Dankzij de zoutmeren heeft Torrevieja een nog steeds bloeiende zoutindustrie.

Pego-Oliva moerassen

Net ten zuiden van Oliva en vlakbij Pego ligt een prachtig natuurgebied waar al van oudsher rijst wordt geteeld. Parque natural del Marjal de Pego-Oliva ligt vol met moerassen en andere wateren. De Bomba rijst uit Pego is zeer geschikt om paella’s mee te maken en wordt ook gebruikt in andere traditionele rijstgerechten uit de streek. Het moerasgebied kent bijzondere flora en fauna, zoals de samarugo, een soort karper. Veel vogelsoorten vinden er hun broedplaats, waaronder futen, reigers en sterns. Het natuurgebied leent zich uitstekend voor heerlijke wandelingen of leuke fietstochtjes.

Grotten van Benidoleig

De grotten van Calaveras in Benidoleig zijn vermoedelijk rond 100.000 jaar oud. Archeologen troffen er door de jaren heen voorwerpen aan uit de Bronstijd en de Jonge Steentijd. Verder zijn er indrukwekkende stalagmieten en stalctieten te bewonderen. Toen de grotten in de 18de eeuw werden ontdekt, trof men er 12 menselijke skeletten aan. Daarom kregen ze ‘calaveras’ als naam, dat is Spaans voor ‘schedels’. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de onderaardse ruimte gebruikt als wapenopslagplaats. Je kunt vreemde en prachtige vormen ontwaren in de rotsen, waaronder een ijsbeer, de buste van de Italiaanse actrice Sophia Loren en zelfs een kaart van Spanje.



7 - Valle de Gallinera

Valle de Gallinera

Valle de Gallinera

In het achterland van de kustplaatsen Dénia en Javea bevindt zich de Valle de Gallinera.

Dit gebied wordt als een van de beste plaatsen genoemd om de bloeiende kersenbomen te zien.


De Valle de Gallinera is eigenlijk één gemeente in de regio Marina Alta met slechts 582 inwoners, verdeeld over acht dorpen die voor een groot deel leven van de kersen. De interesse van de laatste jaren voor deze regio komt voor de bewoners nogal onverwacht. Men is dan ook niet echt voorbereid op zoveel toeristen en bezoekers. Er is meestal maar plaats voor een paar geparkeerde auto’s bij de weinige uitzichtpunten die er zijn. Dus het is het beste om van de kersenbloesemshow te genieten door rustig rond te rijden door de langgerekte vallei met een goed overzicht. De piektijd van de kersenbloesem is normaal gesproken tussen 15 en 22 maart. Het gaat om een korte 16 km lange tocht met als beginpunt Benirrama gevolgd door Benialí, Benissivà, Benitaia, Alpatró, La Carroja, Llombai (momenteel verlaten) en Benissili. Er zijn naast de oude velden met kersenbomen (in de Moorse tijd aangelegd) ook een paar kastelen te zien.

8 - De amandelbomen in de problemen


Een groeiend probleem teistert Spanje als grootste producent van de amandel. De schuldige is de Xylella fastidiosa, een ziekteverwekkende bacterie, die niet alleen amandelbomen treft, maar ook de wijnstok en olijfboom

In een poging deze schadelijke bacterie uit te roeien, worden in de regio Alicante alle getroffen bomen en de bomen binnen een straal van 100 meter gekapt en vernietigd. Als gevolg hiervan zijn al 2.802 hectare met 200.200 bomen vernietigd om de plaag te bestrijden. Deze actie resulteerde in het verlies van maar liefst 800 ton amandelen. Dat vertegenwoordigt bijna 25% van de totale oogst van de provincie Alicante.

Deze uitroeiingsstrategie, gesteund door de Europese Unie, heeft de sector al meer dan drie miljoen euro gekost. Bovendien heeft de aanwezigheid van de xylella fastidiosa-bacterie de amandelplantages in Alicante verder verminderd. In de afgelopen 20 jaar waren deze al gehalveerd, maar dan voornamelijk vanwege afnemende winstgevendheid.




















Tegenwoordig zijn er slechts twee regio's in de provincie Alicante, Vinalopó en Vega Baja, waar de aman-delteelt nog steeds van betekenis is. Het huidige probleem met de Xylella fastidiosa bacterie kan er echter voor zorgen dat de productie van deze noot in toekomstige seizoenen nog verder afneemt.

De bacterie werd in juni 2017 voor het eerst in Alicante gedetecteerd. Sindsdien heeft de plaag zich uit-gebreid, ondanks de inspanningen van de Landbouwraad van de Valenciaanse Gemeenschap die het door de EU voorgeschreven uitroeiingsplan heeft gevolgd. Hoewel de verspreiding van de bacterie in de regio Alicante recentelijk is vertraagd, is het direct getroffen gebied toch met 6,4% toegenomen tot 3.220 hectare.

Ondanks deze tegenvaller voor de amandelteelt in Alicante is er ook positief nieuws. Men schat de pro-ductie van amandelen op 120.633 ton voor het seizoen 2023, na de recorddaling van het vorige seizoen als gevolg van slecht weer in de productiegebieden. De schatting voor deze campagne ligt 49% boven het gemiddelde van de laatste drie jaar.

Volgens Cooperativas Agro-alimentarias de España bedraagt ​​het productieve areaal dit jaar 538.353 hec-tare. Dat is een stijging van 3,1% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is te danken aan het in productie nemen van meer dan 16.000 hectare, voornamelijk geïrrigeerd land in de regio’s Extremadura, Castilla-La Mancha en Andalusië. Deze hebben de negatieve impact van de huidige slechte weers-omstandigheden en de lange periode van droogte in de belangrijkste productiegebieden gedeeltelijk opgevangen.

Het areaal biologische amandelproductie overschrijdt de 100.000 hectare en vertegenwoordigt bijna 20% van het totale areaal.


9. Kusttram rijdt vanaf juli 2023 rechtstreeks van Denia naar Calpe over nieuw viaduct


De Valenciaanse regionale overheidsorganisatie

‘Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana’ (FGV) heeft

op 14 juli 2023 het nieuwe Quisi-viaduct in Benissa

geopend. Dit viaduct maakt deel uit van Lijn 9, die van

Benidorm naar Denia gaat. Met deze nieuwe faciliteit is

het niet meer nodig om over te stappen aangezien de

nieuwe duale treinen direct tussen Denia en Calpe rijden.

Met een budget van bijna 10 miljoen euro, gefinancierd

door de Europese Unie, bevindt het nieuwe viaduct zich

stroomafwaarts van het oorspronkelijke viaduct.

Het nieuwe viaduct heeft een lengte van 370 meter, wat

het mogelijk maakt voor de nieuwe duale (elektrische

diesel) treinen om er overheen te rijden.

Het oude Quisi-viaduct werd gebouwd tussen 1913 en

1915, als deel van de spoorlijn tussen Alicante en Denia.

De tram van Alicante werd als proef in 1999 in gebruik

genomen waarna men in 2002 begon met de uitbreiding van de tramlijn. Ondertussen bestaat het netwerk in totaal uit 127 kilometer spoor en met zes lijnen, waaronder dus lijn 9 van Benidorm-Denia). Lijn 9 is een route die in dienst is van de tram van Alicante. Het verbindt Benidorm, Alfaz del Pi, Altea, Calpe, Benissa, Teulada, Gata de Gorgos, Denia en dan nu Calpe, vanaf het station Benidorm tot het station Calpe. Het is een forensendienst met een lagere frequentie dan de rest van de TRAM-diensten.



10a. Het aantal buitenlandse toeristen in de Valencia regio

in 2023

  

De deelstaat Valencia met de provincies Valencia, Alican-

te en Castellón is een populaire bestemming voor toeris-

ten uit Europa. In 2023 is het Verenigd Koninkrijk de be-

langrijkste markt met bijna 2,6 miljoen bezoekers, gevolgd

door Frankrijk met meer dan 2 miljoen bezoekers. Ook uit

de Scandinavische landen, Nederland, België enDuitsland

komen veel toeristen naar de regio.

 

Het Verenigd Koninkrijk is in 2023 nog steeds de belang- 

rijkste markt voor de Valencia-regio met bijna 2,6 miljoen

bezoekers, een stijging van 18% vergeleken met 2022.

Dit komt neer op bijna een kwart van alle buitenlandse

bezoekers aan de regio. Gezien de populariteit onder Britse toeristen en de groei in bezoekers de af-gelopen jaren lijken de vooruitzichten gunstig. Naar verwachting zal het aantal Britse bezoekers de komen-de jaren verder toenemen, mede geholpen door gerichte marketing campagnes.

 

Na de Britten staan de Fransen met meer dan 2 miljoen toeristen, een stijging van bijna 28%, op de tweede plaats. Uit de Scandinavische of Noordse landen kwamen ook bijna 1 miljoen toeristen naar de Valencia regio voor een vakantie. Opvallend is dat een van de grootste groepen internationale toeristen, de Duitsers, met 695.992 vakantiegangers minder vertegenwoordigd zijn dan de Nederlanders en Belgen.

 

Nederlanders

Nederland is een andere belangrijke markt voor het toerisme in de Valencia regio. In 2023 bezochten 770.671 Nederlanders de regio, een sterke groei van 7,5% in bezoekers vergeleken met 2022. Wat opvalt is de toenemende populariteit van korte stedentrips naar Valencia en een stijgende interesse in de regio-nale hoofdstad in combinatie met een bezoek aan Barcelona in Catalonië. 

Valencia profileert zich steeds meer als trendy stad met lekker eten, mooie stranden en interessante cul-tuur en architectuur. Dit trekt veel jonge Nederlandse reizigers voor een weekendje of midweek.

 

Belgen

Na de Britten, Fransen, Scandinaviërs en Nederlanders vormen de Belgen een andere belangrijke en groeiende markt voor het toerisme in de regio Valencia. In 2023 telde deze  regio 699.738 Belgische be-zoekers, ook een stijging van 17% vergeleken met 2022. 

Eén van de verklaringen voor de groeiende populariteit onder Belgische toeristen is de steeds betere en goedkopere vluchtverbindingen vanuit België naar Valencia. De stad Valencia heeft ook een hip en kosmo-politisch imago dat aanspreekt bij veel Belgen.




10b. Aantal buitenlandse residenten in de deelstaat Valencia explosief gegroeid in de periode 1998-2024


Het aantal buitenlandse residenten in de autonome

mome deelstaat Valencia is de afgelopen 25 jaar

explosief gegroeid.

Formeel word als (fiscaal) resident aangemerkt als

je als buitenlander langer dan 183 dagen per jaar

aaneengesloten in Spanje woont. Een resident is dus

geen toerist die hier maar een paar weken met vakan-

tie is. En, zoals al eerder aangegeven, de deelstaat

Valencia bestaat uit de provincies Valencia, Alicante

en Castellón. 

Waar het aantal residenten in 1998 rond de 100.000

personen was, lag dit aantal eind 2022 op 785.000!

Dit blijkt uit de recent verkregen gegevens van het

Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).

In 1998 was 2,5 % van de ingeschreven bevolking geen Spanjaard en dat percentage ligt nu 15,4. Die groei deed zich vooral de eerste 8 jaar van deze eeuw. Na de bouwcrisis en de daarop volgende werke-loosheid daalde de groeicijfers echter weer. Maar vanaf 2018 is het aantal residenten weer in hoog tempo toegenomen. Ook de coronacrisis heeft die groei niet kunnen stoppen. 

Meer dan de helft van de 785.000 residenten heeft zich gevestigd in de provincie Alicante, In deze provin-cie beslaat het aantal buitenlanders 20 % van de totale bevolking. De gebieden Marina Alta en Vega Baya spannen hierbij de kroon met een percentage van meer dan 35 %!

11 - Met de auto naar de Costa Blanca: de beste routes - 1

 

Ondanks de lange route kiezen veel mensen ervoor om met de auto naar Spanje te reizen. Dat geldt zowel voor de overwinteraars als voor vakantiegangers. Je hebt immers in Spanje altijd je eigen vervoer bij de hand en je kan zoveel bagage meenemen als er in je auto past. Of eventueel zelfs in de caravan. En hoewel veel mensen – met name de vakantiegangers – de reis met de auto liefst zo snel mogelijk afleggen, kan je er ook voor kiezen een aantrekkelijkere route te kiezen en op je gemak af te zakken naar Spanje.


Een paar algemeenheden

Afhankelijk van je eindbestemming in Spanje, zit je met de snelste routes 2 of 3 dagen in de auto. Toch heeft met je eigen auto naar Spanje rijden een aantal voordelen. Om te beginnen kan je veel meer bagage meenemen dan in het vliegtuig of de trein. Daarnaast kan je zelf je route kiezen. Ook bespaar je jezelf alle ellende van wachtrijen op vliegvelden. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je -  eenmaal in Spanje -  de beschikking hebt over je eigen auto en in alle vrijheid overal naar toe kunt rijden. Je bent niet gebonden aan een verhuuragentschap en de voorwaarden die deze opstellen aan de huur van een auto. Bovendien heb je zo bij het bezoeken van verschillende streken of plaatsen alle vrijheid.


Mogelijke routes met de kosten

Als je reisbestemming aan de oostkust ligt (Barcelona, Costa Brava, Costa Daurada, Valencia, Costa Blanca en Costa Cálida) of via een ferry naar de Balearen, dan reis je langs de Middellandse Zee en ga je bij La Jonquera de grens over. Er zijn echter meerdere mogelijkheden om door Frankrijk daar die grensplaats over te steken.


Over de Route du Soleil (richting Lyon)

- Via Parijs -

De oudste en bekendste route is die over de Route de Soleil. Dit is de belangrijkste wegverbinding door Frankrijk en gaat van Parijs naar Marseille over Lyon. Je rijdt echter niet helemaal door tot Marseille. 115 km vóór die stad sla je bij Orange af in de richting Montpellier, Perpignan en Barcelona. Dit laatste geldt trouwens ook voor de andere 2 routes hieronder. Je kan er voor kiezen deze route te rijden van Lille (Rijsel) naar Parijs en dan richting Lyon. Deze route is echter niet echt aan te raden. Want je komt dan op de rondweg om Parijs (de route periferique), wat gegarandeerd oponthoud betekent.


- Via Reims -

Een andere mogelijkheid is om via Brussel naar Reims, Troyes en Dijon te reizen richting Lyon. Deze route is 1.365 km vanaf Utrecht tot La Jonquera en duurt bijna 14 uur non-stop in goede omstandighe-den. Dit kost je in 2023 ongeveer €100 aan tol met een personenwagen, €155 als je ook een aanhanger of bestelbus hebt en met een kleine vrachtwagen (voor een verhuizing) kost je dit ongeveer €225.


- Via Luxemburg -

Je kan ook over Luik richting Luxemburg, Metz, Nancy en Dijon naar Lyon rijden. De afstand tussen Utrecht en La Jonquera over deze route is 1.373 km. Tol voor een personenwagen is ongeveer €90 en met aan-hanger of bestelbus ben je ongeveer €135 kwijt aan tolgeld. Veel mensen denken met deze route ook brandstof te kunnen besparen door te tanken in Luxemburg. Dat klopt, maar pak dan niet de eerste pomp over de grens met Luxemburg. Want daar staan de Hollanders in de rij en de pomphouder rekent  hogere prijzen dan in de rest van Luxemburg. Maar goed, als je kiest voor de Route du Soleil dan is dit dus verreweg de meest interessante optie van de drie.


Waar overnachten

Afhankelijk van de eindbestemming in Spanje kun er je voor kiezen de reis in drie dagen te rijden (bij 2 dagen: zie verderop bij Overnachten en bezienswaardigheden in Lyon). Ikzelf rijd nu al 10 jaar heen en weer tussen Nederland en Spanje (Costa Blanca) om te overwinteren en doe dat op mijn gemakkie. Dus drie reisdagen en elke dag zo’n 650 km met twee overnachtingen. Maar ik heb als pensionado makkelijk praten, want tijd zat. Dat betekent dat ik altijd een hotel zoek in de buurt van Dijon en vlak over de Spaanse grens vlak bij La Jonguera/de AP7. Als ik dus na het ontbijt om ongeveer  09.30 uur vertrek dan ben ik om 16.30 uur bij de volgende bestemming (Dijon, La Jonguera en Jávea). Dijon was ooit de hoofdstad van het hertogdom Bourgondië en heeft een mooi, oud en gezellig centrum.


Knelpunt Lyon

Het belangrijkste knelpunt van al deze routes is natuurlijk Lyon. Hoewel het verkeer niet meer door het centrum van de stad wordt geleid, staat het op de ringweg ook vaak vast. Om die te vermijden, kun je het beste het vliegveld Saint-Exupéry aanhouden en daarna Marseille.


Overnachtingen en bezienswaardigheden Lyon

Als je in twee dagen door wilt rijden naar Spanje met de auto, dan is Lyon de ideale plek om te overnachten. Doe dat aan de rand van de stad. Er is ook een camping in Dardilly, afrit 33. Hoe dan ook, als je de tijd ervoor neemt, dan kan je de stad Lyon ontdekken.

















                                                                                   

                                                                                       Lyon    

                                                                   

Lyon is namelijk meer dan de moeite waard!: Het heeft een middeleeuwse binnenstad, een nieuwer stadscentrum (grotendeels 17e en 18e eeuws) op een schiereiland tussen twee rivieren en een aantal heuvels met spectaculaire uitzichten over de stad. Frankrijks tweede stad gaat bovendien door voor de culinaire hoofdstad van het land, en dat zegt natuurlijk wel wat!


Voorbij Lyon is er bij Nîmes de Pont du Gard, een Romeins aquaduct. En verderop is er Montpellier dat concureert met Bordeaux voor de titel favoriete stad van de Fransen. Montpellier wint het de laatste jaren! In de middeleeuwse binnenstad van Montpellier is elke vrije plek gebruikt om terrasjes neer te zetten en ’s avonds komt de bruisende stad pas helemaal tot leven.





12. Met de auto naar de Costa Blanca: de beste routes - 2


In deel 1 zijn 3 routes beschreven die over Lyon gaan (de route du soleil). Hieronder volgen nog 2 andere mo-gelijkheden om vanuit de Benelux met de auto naar La Jonquera (op de grens tussen Frankrijk en Spanje) te rijden. Deze routes gaan dwars door het midden van Frankrijk.


Langs Clermont-Ferrand

De eerste gaat van Parijs via Clermont-Ferrand en Narbonne naar de Spaanse grens. In Parijs hou je Bordeaux aan, tot Clermont-Ferrand op de borden staat (afgekort tot Clermont-Fd). En vanaf Clermont-Ferrand hou je Montpellier aan tot Barcelona op de borden staat.

Via deze route is het 1.346 km van Utrecht naar La Jonquera (13:30 uur zonder oponthoud). Tol is in 2023 ongeveer €85 met een personenwagen en om en nabij €130 met een caravan of aanhanger, of een bestelbus.

Zowel qua afstand/tijd en prijs is dit dus de meest interessante route, hoewel de verschillen met de route du soleil niet zo groot zijn. Een bijkomend voordeel is dat deze route aanmerkelijk rustiger is dan de route du soleil. Maar ook deze route gaat via de route periferique rond Parijs. Deze route is wel een stuk heu-velachtiger dan de route du soleil. Parijs en de Spaanse grens zijn de enige punten waar je echt vertraging kan verwachten.

Overnachten en bezienswaardigheden aan de route via Clermont

De aangewezen plaats om te overnachten is Clermond- Ferrand. Als je trouwens wat meer de tijd neemt, kan je op deze route onderweg ook Parijs bezoeken. Verder naar het zuiden, in de omgeving van Clermond-Ferrand, kan je van het uitzicht vanaf een van de uitgedoofde vulkanen genieten in de Auvergne. De bekendste is natuurlijk de Puy-de-Dôme, bekend als finishplaats van een etappe van de Tour de France. Tegenwoordig is het een natuur-gebied dat voor al het verkeer is gesloten. Wel is er een tandradbaan naar de top, zodat je je een zware beklimming te voet kunt besparen.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid ligt verder naar het zuiden: het viaduct van Millau. Dit is de brug met de hoogste peilers ter wereld en dat merk je: er staat meestal behoorlijk wat wind als je er overheen rijdt. Je moet tol betalen voor deze brug. Deze tol is bij de bovengenoemde prijzen inbegrepen.


Langs Limoges

Een andere rustige route om met de auto naar La Jonquera (Spaanse grens) te rijden is over Limoges en Toulouse. Voor deze route hou je rond Parijs de richting Bordeaux aan. Na Parijs staat Toulouse via de A20 op de borden. Als je eenmaal in Toulouse bent staat Barcelona al op de borden.

Deze route is maar een klein beetje langer dan de route over Clermont-Ferrand, namelijk 1.391 km vanaf Utrecht naar La Jonquera. De tol is in 2023 €85 voor een personenwagen en ongeveer €130 voor een auto met aanhanger of caravan.

Al met al is deze route dus erg vergelijkbaar met de route over Clermont-Ferrand. Een groot verschil ten opzichte van die route is dat het aanzienlijk minder heuvelachtig is. Daar staat dan wel weer tegenover dat er in de omgeving Toulouse vaak erg druk verkeer is. Ook bij de Spaanse grens staat het wel eens stil. De rest van de route is wel lekker rustig.














                                                              

                                                                     Clermond-Ferrand           


Overnachten en bezienswaardigheden aan de route via Limoges

Als je de tijd neemt, zijn er langs deze route bijzonder veel bezienswaardigheden te vinden. Om te begin-nen kom je natuurlijk door Parijs. Bij Orléans steek je het Loiredal over, dat bekend staat om de vele prachtige kastelen die er in de 15e en 16e eeuw gebouwd zijn. Verder naar Frankrijk het zuiden kom je langs Rocamadour, een middeleeuws dorp dat half in een berg is gebouwd. Nog verder naar het zuiden ligt Toulouse, dat in Frankrijk “de roze stad” wordt genoemd vanwege de kleur van de gebouwen. Toulouse is bij veel Nederlanders een grote onbekende, volledig onterecht. Het is een bruisende Zuid-Europese stad met prachtige architectuur. En alsof dat nog niet genoeg is, kom je nog een stukje verder langs de citadel van Carcassonne, een vesting die over de hele wereld bekend is.

Maar als je de route graag zo snel mogelijk wilt doen, dan is Limoges de aangewezen plek om te overnachten.





13. Met de auto naar Spanje/Costa Blanca - 3


Vanaf La Jonquera langs de oostkust van Spanje

Afstanden van Jonquera naar: Alicante – 658 km; Barcelona – 156 km; Benidorm – 636 km; Valencia – 479 km.

Zoals eerder gezegd is de beste route om met de auto naar en langs de (oostelijke) Middellandsezeekust van Spanje te rijden de AP-7. Op dit traject wordt tegenwoordig geen tol meer geheven. Let op: als je ten zuidwes-ten van Barcelona besluit de C-32 te nemen, moet je weten dat op deze weg nog wel tol wordt geheven en dat die zelfs aan de dure kant is. Neem deze weg dus alleen als je echt in die omgeving aan de kust moet zijn. Het grootste knelpunt op deze route naar het zuiden is de omgeving van Barcelona. Maar ook in de omgeving van Valencia is het natuurlijk drukker op de weg.

Balearen

Vanuit Barcelona, Valencia en Denia gaan er ferries naar Mallorca, Menorca en Ibiza. Raadpleeg de verschil-lende rederijen voor meer informatie: Transmed, Balearia en Grandi Navi Veloci.

Tips

Brandstof

Brandstof voor de auto is aanmerkelijk goedkoper in Luxemburg en Spanje dan in Frankrijk en België. Om je uitgaven te optimaliseren kan je dus een route over Luxemburg kiezen om daar de tank vol te gooien. Als je Spanje nadert, probeer dan vooral ná de grens pas te tanken. Hetzelfde geldt voor de terugweg: tank nog voor de grens, dus voor je Frankrijk binnenrijdt. Let op: de allerlaatste tankstations voor de grens hebben weer iets hogere prijzen (zo’n 10 cent per liter meer).




















In Frankrijk zelf rekenen tankstations langs de snelweg aanmerkelijk meer dan tankstations van de snelweg af. Je kan dus overwegen van de snelweg af te gaan om te tanken. Zowel in Frankrijk als Spanje zijn de tanksta-tions van grote supermarkten vaak het goedkoopst.


Electrische auto’s

In Spanje zijn er aanmerkelijk minder electrische auto’s dan in de rest van West-Europa. Je kan prima met een elektrische auto naar en door Spanje rijden, maar zoek wel van tevoren uit waar de laadpunten zijn. Daar zijn er namelijk ook een stuk minder van.


Pas op met ’s nachts rijden en afwisselen achter het stuur

Veel mensen besluiten om ’s nachts met de auto naar Spanje te rijden om de ergste hitte en de drukte te voorkomen. Pas hier heel erg mee op. De meesten onderschatten namelijk hoe zwaar dit is. Om te beginnen gaat dit tegen je bioritme in. Juist op het moment dat je lichaam zich dus voorbereidt om 8 uur te gaan slapen, kruip je achter het stuur. Omdat het buiten donker is, krijgt je lichaam nog meer het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Veel mensen denken dit tegen te kunnen gaan met koffie of energiedrankjes en tot op bepaalde hoogte werkt dat ook wel. Maar toch is dit niet meer dan een lapmiddel. Op het moment dat het drankje uitgewerkt is, krijg je wel ineens een klap van de man met de hamer. Pas hier dus mee op. Parkeer indien nodig een half uurtje om een powernap te doen.

Ook afwisselen achter het stuur heeft kleine nadelen, en dan voornamelijk dat de persoon die niet rijdt niet echt uit kan rusten. Je zit namelijk nog wel in een auto. Maar dit is maar een klein nadeel en het is uiteraard veel wenselijker dat je elkaar kan afwisselen dan één persoon het hele stuk in één keer te laten rijden.


Hitte

Maar niet alleen ’s nachts rijden kan gevaarlijk zijn door slaperigheid. Ook als je op het heetste moment van de

dag rijdt, en het wordt erg warm in de auto, kan slaperigheid je plotseling overvallen. Pas hier dus ook voor op. Als je merkt dat dat het geval is, neem dan een kleine pauze. Misschien helpt het de benen even te strekken en in het ergste geval een dutje van een kwartier te doen. Dit probleem kan je trouwens goed voorkomen als je airco hebt in de auto (en dat zullen de meeste mensen tegenwoordig wel hebben).

Hou trouwens ook rekening met de hitte in de auto als je ergens voor korte tijd parkeert en je laat een hond of een kind achter in de auto. Als het buiten 26º is, loopt de temperatuur in de auto binnen 10 minuten op tot 37º en na een half uur tot 45º. Een raampje op een kiertje laten staan is niet voldoende, dan warmt de auto bijna net zo snel op. Per jaar sterven er vele honden en zelfs kinderen op deze manier. Vooral mensen uit een gematigder klimaat houden hier niet voldoende rekening mee.




14. Met de auto naar Spanje/Costa Blanca - 4


Pech op de weg

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar het kan iedereen overkomen: pech op de weg. Als dit op een grotere weg of op de snelweg gebeurt, zorg dan dat alle inzittenden van de auto zo snel mogelijk achter de vangrail gaan staan, of in ieder geval een heel eind de berm in. Stap allen uit aan de kant waar er geen verkeer langskomt.

Veel mensen onderschatten het gevaar van de vluchtstrook. Bij de ANWB gaat het verhaal dat na 8 minuten de kans dat je op de vluchtstrook geschept wordt door een andere auto al 50% is. Zoek dus pas hulp als iedereen veilig ver van de weg staat. In zowel Frankrijk als Spanje is het verplicht een reflecterend vest in de auto te hebben. Trek die aan op het moment dat je met pech staat. Indien mogelijk moet iedereen er eentje aantrekken.

Om oplichting te voorkomen, doe je er goed aan alle hulp door je verzekering te laten regelen. Neem geen 'spontane' hulp aan van takelwagens of auto-ambulances die toevallig langs komen rijden (dit is wat anders dan hulp van een vriendelijke toevallige voorbijganger, hoewel je hier ook goed op je hoede moet zijn).

De grote uitzondering op deze regel zijn de Franse tolwegen. Daar is de wegenhulp namelijk uitbesteed aan een aantal bedrijven die exclusieve rechten hebben. Je moet je verplicht door een van deze bedrijven af laten slepen. Als je eenmaal in de garage van dit bedrijf bent, laat je je verzekering de hulpverlening overnemen. Doe dit nog voordat het sleepbedrijf met je auto in de weer gaat. Laat ze zelfs niet eens de motorkap openen om een diagnose te stellen. Er zitten namelijk veel onbetrouwbare bedrijven tussen en de meeste verzekeringen laten je auto bij hen afhalen om hem naar een vertrouwensgarage te brengen.


Drukke dagen

Tijdens het zomerseizoen (half juni-half september) zijn vooral de zaterdagen erg druk in zowel Frankrijk als Spanje. In Frankrijk is alleen 5 augustus als “zwart” gekwalificeerd voor verkeer richting het zuiden, met name rond de Route du Soleil. Maar alle zaterdagen vanaf 1 juli zullen erg druk zijn.

Hou daarnaast in Spanje tijdens de weekenden rekening met topdrukte van steden richting de kust op vrijdag en zaterdagochtend, en de andere kant op op zondagmiddag.


Milieuzones

- Milieustsickers Spanje -

Steeds meer steden in Spanje hebben in hun centrum een milieuzone. Deze zones kan je alleen in met















een milieusticker achter de voorruit. Let op: dit wordt dit jaar ook verplicht voor kleine steden, vanaf 50.000 inwoners.

Als je slechts eenmaal een stad bezoekt, kan je dus het beste aan de rand van de stad parkeren en het openbaar vervoer nemen naar het centrum.

Als je vaker naar een stad gaat, of zelfs in het centrum van een stad verblijft, is het aan te raden van tevoren uit te zoeken of er een milieusticker nodig is, en deze ook ruim op tijd al aan te vragen.Voor Nederlandse auto’s kan je geen Spaanse milieusticker aanvragen. Je kan wel een Franse of Duitse sticker kopen. Deze worden ook in Spanje erkend.