Zolang er leven is

‘Zolang er leven is, pogen we er iets van te maken’!

Hendrik Groen geciteerd.

- Zolang er leven is (deel 1)..

- Pogingen iets van het leven te maken (deel 2)

Het duurde even voordat duidelijk werd dat Hendrik Groen dus Peter de Smet is, een in Amsterdam-Noord geboren en nu in Antwerpen woonachtige oud-muziekleraar. Zijn boeken Pogingen iets van het leven te maken’ (2014) en ‘Zolang er leven is’ (2016) zijn in dagboekvorm geschreven door de hoofdfiguur, Hendrik Groen, ongeveer 85 jaar oud.  Misschien geen literaire hoogstandjes, maar wel heerlijke zelfspot over ouder worden in Nederland. 

Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-Maar-Niet-Dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken.  Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Maar gelukkig – ook voor de lezer - heeft hij de pen opgepakt om ons met de hem zo kenmerken-de charmante, ironische humor van dag tot dag mee te nemen in zijn eigen bejaarde leven en dat van zijn medebewoners, de directie en zijn vrienden in het verzorgingshuis.

Een aardig idee om citaten aan te halen uit beide dagboekdelen met als motto: ‘Zolang er leven is, pogen we er iets van te maken’! Dit heeft een aantal series met citaten opgeleverd. De eerste serie staat onderaan deze pagina en de laatste bovenaan. Veel leesplezier! 




"Respect moet je verdienen. Het is niet omdat ik toevallig 84 jaar ben dat plots iedereen respect moet hebben voor mij." - Hedy d'Ancona



citaten - laatste serie: 20.

- "Dat trekt mijn gebit niet', zegt mevrouw Smit bij alles wat harder is dan vanillevla.

- Ik ken nog zes leeftijdgenoten met een rijbewijs, maar die durven geen van allen nog bij zichzelf in te stappen.

- Van Duitse kerstmarkten moet je houden. De bieren waren groot en de worsten knapten flink als je er je tanden in zette. Er was Duitse kerstmuziek van een levende fanfare waarvan de leden stuk voor stuk uitstraalden dat ze erg van bier en worst hielden. De man op de tuba zag er uit alsof hij elk moment kon ontploffen en ook een paar andere blazers waren een heldendood nabij.

- Ik ben geboren in een tijd zonder tv en zonder auto. Er was in onze straat één iemand met telefoon. Daar mochten we de dokter bellen als dat nodig was. Ik ging nooit op vakantie, geen mens die ik kende had ooit gevlogen.

- Mensen van mijn generatie hebben zo veel 'vooruitgang' meegemaakt dat het niet meer te bevatten is. Ik heb de laatste tien, vijftien jaar langzaam maar onontkoombaar mijn grip op de wereld een beetje verloren. Ik kijk er nu naar van een gepaste afstand en met milde verbazing.

citaten - serie 19

-  Als er bij mij de klad in komt, gaat hij er ook niet meer uit. We leven steeds langer maar die extra jaren kun je helaas niet tussen je twintigste en je veertigste opnemen. Ze komen altijd aan het eind, vergezeld van kwalen en gebreken. 

- Een mevrouw die hier op de vierde verdieping woont bazuint in het rond dat ze met haar portemonnee tussen haar knieën slaapt. Dat lijkt me een veilige plaats. Wie daar durft te komen, mag rijkelijk beloond worden.

- Wij hebben elkaar omhelst, mijn beste vriend Evert en ik.Voor het eerst en voor het laatst. Twee magere oude mannetjes die op een oudemannetjesmanier van elkaar hielden.

- Hij was fris geschoren, zijn haren waren netjes gekamd. Hij zag er nog wel uit als Evert, maar Evert zelf was vertrokken. Met onbekende bestemming.

- Het aantal boeken voor of over ouderen is nauwelijks bij te houden. Blijkbaar een groeimarkt. Zelf heb ik op mijn dressoir liggen: Meer geluk dan grijsheid, De geluksoma, Kookboek voor senioren, De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween.

- Ik lees niet zo graag over oud. Naarmate ik ouder word krijg ik een steeds grotere hekel aan ouderdom en alles wat ermee te maken heeft.

- Ik heb een lijstje gemaakt met zaken waar ik me vanaf nu niet meer aan wil ergeren: * De lach van George Baker, * Onleesbare kleine lettertjes op verpakkingen, * Verpakkingen die je niet open kan krijgen, * Nordic walking, * Hele kleine prullenmandjes, * Mensen die zeggen dat ze een echt mensenmens zijn.

- Dan komt het lijf piepend tot stilstand. En een frisse start kun je daarna wel vergeten. 

citaten - serie 18

- Niet herkend worden door iemand van wie je houdt of hebt gehouden, went nooit. Evenmin als in een dierbare weinig of niets meer is te herkennen van vroeger.

- Er komen steeds meer honderjarigen in Nederland. In 1950 waren het er maar een stuk of veertig. Nu zijn het er 3500. En allemaal krijgen ze op hun honderdste verjaardag, naast een taart van de burgemeester, een brief van de koning. Nou ja, met de handtekening van de koning.

- Wij zijn van de generatie die het verstandig achtte alle of bijna alle tanden en kiezen te laten trekken vóór je er last van kreeg. 'Heb je er in de toekomst ook geen kosten aan', was de bijkomende reden.

- Ik ben nog van de generatie 'zonde om eten weg te gooien', ook al moeten eerst de vliegjes eraf gejaagd worden, of de schimmel eraf geschraapt. Die liever dag in dag uit in een stoel met kapotte veren zit dan een nieuwe te kopen. En altijd maar zeuren over hoe duur iets is, nadat de prijs eerst is omgerekend in guldens.

- Het verstand komt te voet, maar gaat te paard.

- Een mens heeft ongeveer honderd miljard hersencellen, maar er zijn bij tachtigplussers wel erg veel cellen die er de kantjes van af lopen. Vooral op de afdeling geheugen.

- Vanaf, laten we zeggen je tachtigste jaar, geldt: stilstand is vooruitgang. Het echt grote kwakkelen is nog niet begonnen. Statistisch gezien leven mannen de laatste vijftien jaar van hun leven in slechte gezondheid. Dus inderdaad, ik heb vooralsnog geen reden tot klagen: of ik word honderd, of ik heb veel minder magere jaren dan gebruikelijk.

citaten - serie 17

- Wij van de oude stempel hebben soms wat moeite met de moderne terminologie. Waren we net gewend aan commissies voor van alles en nog wat, hebben we sinds kort 'taskforces'. Bijvoorbeeld een taskforce Dagbesteding bij Dementie, een taskforce Mantelzorg en, voor liefdevolle zorg in verpleegtehuizen, de taskforce Waardigheid en Trots. Ook hadden we net 'kinds' ingeruild voor 'dement' en nu is het al weer 'alzheimer'.

- De directrice van ons huis, ze was als haar kreukvrije pastelkleurige mantelpakjes: keurig, beschaafd en vreugdeloos.

- Het zou me niets verbazen als er een saneerder aangesteld gaat worden die ons verzorgingshuis met zo min mogelijk rumoer moet opheffen. Het bestuur zal dan spreken van een transitiemanager.

- Steeds vaker moet ik opnieuw aan een bladzijde beginnen omdat ik niet meer weet wat ik net heb gelezen, omdat ik werd afgeleid of, nog erger, wegdommelde. En het ligt meestal niet aan het boek.

- Wij van Omanido zijn een hecht gezelschap, zonder opdringerig te zijn. Geïnteresseerde, warme, liefdevolle mensen. Met humor en compassie. Op zijn tijd sentimenteel en een beetje gek. En stuk voor stuk stokoud, zonder daar meer aandacht aan te schenken dan strikt noodzakelijk is. 

citaten - serie 16

- Bij ouderen doet de ingebouwde airco het niet goed meer, en de ingebouwde centrale verwarming trouwens ook niet. Dus hebben veel oudjes het óf te warm óf te koud.

- Met verbazing kijk ik naar alle tatoeages die bij dit mooie weer aan je voorbij wandelen in het winkelcentrum. De bescheidenheid is hier en daar wat uit het oog verloren: adelaars, slangen, vlaggen, harten, motoren, naakte vrouwen. Zo'n adelaar wordt toch een rommelige vogel als je 85 jaar bent.

- Ik kan veel muziek welwillend aanhoren, maar hiphop hoort daar niet bij. Mijn wat ouderwetse oordeel: sinterklaasrijmelarij met veel fuck en shit, op de maat van computerherrie.

- De homo sapiens is een dier dat zich niet zo om de soort als geheel bekommert. En het is het enige dier dat in staat is om de hele aarde, expres of per ongeluk, om zeep te helpen. Dergelijke bespiegelingen maken me niet vrolijk. Dat ik op de rand van mijn graf sta en kinderen noch kleinkinderen heb, doet daar weinig aan af.

- We eten wel eens een ijsje bij zorgboerderij 'Ons Verlangen' in Zunderdorp. Er werken 'mensen met een beperking'. Vroeger noemden we die zonder enige kwade bijbedoeling de dorpsgekken. Ze begroeten ons altijd luidruchting en enthousiast, als oude vrienden.  

citaten - serie 15

- Het is met de dood net als met de bus: hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat hij komt.

- Oude struisvogels zijn we: allemaal steken we de kop in het zand, terwijl Magere Hein er op zijn dooie gemak tussendoor wandelt met zijn zeis, op zoek naar zijn volgende slachtoffer. Een mooie cartoon kan dat opleveren.

- De aangekondigde dood maakt een eind aan onzekerheid. De remmen kunnen los. Ik kijk er naar met verdriet, maar ook met opluchting en vooral met bewondering.

- Zonder hulp van sterke kerels kunnen we niet meer op pad. Ze halen rollators, duwen de rolstoel, halen drankjes, helpen in jassen, dragen tassen, vinden zoekgeraakte leesbrillen, ondersteunen waar nodig, sjorren een beetje hier en duwen een beetje daar. En ze brengen ons waar we wezen willen.

- Een pedicuremevrouw. Wie dat vak kiest is in de war, maar als je daarna ook nog solliciteert bij een bejaardentehuis, dan moet je toch wel erg wanhopig zijn, of er vreemde voorkeuren op na houden.

- Ik ben een sentimenteel oud baasje geworden. Misschien zat dat er altijd al in en komt het er nu pas uit. Het is niet erg, het voelt juist wel goed, die wat overdreven ontroering. 

citaten - serie 14

- Er is, als je goed zoekt, altijd wel een reden om iets niet te doen en dan zit je binnen de kortste keren alleen nog maar uit het raam te staren. Eenmaal gestopt kom je niet meer aan de gang. 

- Blijven bewegen, zowel letterlijk als figuurlijk, tot je er dood bij neervalt, dat is het devies.

- Je bent, volgens de krant, extreem eenzaam als je niet meer dan een keer per maand bezoek krijgt. En dan toch altijd de koffie klaar hebben voor je-weet-maar-nooit.

- Het wordt allemaal zo aardig en positief gepresenteerd door de beleidsmakers, 'ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen', maar het betekent eigenlijk: ouderen zo lang mogelijk aan hun lot overlaten.

- De treurige ervaring leert: als een bejaarde ergens mee stopt, zal hij of zij er zelden weer mee beginnen. Het is stoppen voor de eeuwigheid.

- Het is vandaag Hemelvaart. Vanmiddag komt Evert op bezoek. We zullen drinken op de behouden vaart van de Here Jezus.

- Bij dierentuinen komt het accent steeds meer op tuin te liggen en steeds minder op dieren. Veel mooie bloemen, struiken en bomen. En steeds minder beesten, die bij voorkeur niet meer achter tralies zitten maar ergens goed verstopt tussen het groen, waar kippige bejaarden ze niet of nauwelijks kunnen zien.

- Het is prettig als oude mensen zich een beetje bekommeren om hun uiterlijk - is het niet voor zichzelf, dan toch vooral voor de mensen die er tegenaan moeten kijken.

- Dit wordt een van de laatste grote klussen in je leven, Groen: zorgen voor een opgewekt einde van een prachtige vriendschap. Die opdracht moet slagen, er is geen herkansing. 

citaten - serie 13

- Complexe zorg. Dat zal zoiets zijn als met veel kunst- en vliegwerk een menselijk wrak aan de praat houden.

- Mijn onbewezen stelling luidt: hoe ouder, hoe reactionairder.

- Bijna al onze helden zijn dood. Ook in dat opzicht is oud zijn een eenzame weg om te gaan. Mark Rutte is nog geen Winston Churchill, Ali B geen Frank Sinatra en Linda de Mol geen Sophia Loren.

- Ik ben geen doemdenker, maar Poetin is een gevaarlijk manneke. Mark Rutte is daarbij vergeleken een heilige die in zijn Haagse torentje vaak een lekkere boterham met kaas eet, vindt dat hij een mieterse baan heeft en soms een beetje ruzie maakt over een paar knikkers.

- 'Oud worden is schipbreuk lijden', zei president de Gaulle, en die is maar tachtig jaar geworden.

- Mijn buurman en ik hebben al bijnamen gekregen met onze twee scootmobielen. Knabbel & Knibbel, Jut & Jul en, wat mij betreft de mooiste, Urbi & Orbi.

- Claudia Cardinale zou een overweging kunnen zijn om weer in God te gaan geloven. Als ik daar in de hemel een middagje naast zou mogen zitten.....

- Ik kan steeds vaker een woord niet meer vinden waarvan ik weet dat het bestaat en dat het precies zou uitdrukken wat ik op dat moment wil zeggen. Pas later, nadat ik me met 'hoe heet het' heb moeten behelpen, valt het toepasselijke woord weer uit zijn hokje in mijn hoofd. Maar ja, dan heb je er niks meer aan.... 

citaten - serie 12

- Het is niet te voorkomen dat er af en toe een luier niet meteen wordt verschoond, een gebit zoekraakt of iemand tijdelijk aan een bed vastgebonden moet worden. Jammer, maar helaas. Als alle steen-en-beenklagers, alle sensatiebeluste journalisten en alle controlerende instanties van verpleegtehuizen het anders willen, zullen ze de meerderheid van de Nederlanders ervan moeten overtuigen dat de zorgpremie flink omhoog moet.

- God en ik hebben afgesproken elkaar niet meer lastig te vallen. En een God die tweeënzeventig maagden uitlooft, voor wat dan ook, lijkt me van alle goden wel een van de domste. Nog los van het feit dat een beetje kerel in een paar maanden door zijn maagden heen is. En wat is de beloning voor vrouwen eigenlijk?

. Overal lees je over groepen ouderen die nieuwe vormen zoeken van bij elkaar wonen om te zorgen voor comfort, controle en contact. Alleen zijn dat geen ouderen van dik over de tachtig, maar vitale zestigers en zeventigers met ideeën en geld.

- Eigenlijk zou ik elke dag één nutteloos ding weg moeten gooien. Koop ik iets nieuws, dan moet ik die dag twee dingen weggooien. Aan het eind van het jaar zou ik dan toch maar mooi 365 dingen minder hebben.

- Uit onderzoek is gebleken dat tachtigjarigen gelukkiger zijn dan toen ze veertig waren. Bij veertig zit je op je geluksdieptepunt. Dan maak je je zowel zorgen om je ouders als om je kinderen en brengt je baan ook nog eens de nodige stress.

- Zorg dat je rood staat als je doodgaat. 

- Ik maak mijn dagelijkse wandelingetje en ga er een paar keer per week met de scootmobiel op uit, maar dat zijn nauwelijks onderbrekingen van de dagelijkse ledigheid.

citaten - serie 11

- Tijdens mijn leven is het aantal bewoners van de aarde gestegen van twee miljard naar zeven miljard. Meer dan verdrievoudigd in één mensenleven. Misschien is dit toch de meest ingrijpende verandering die er ooit heeft plaatsgevonden op de wereld. Belangrijker dan de industriële of de digitale revolutie.

- Nu heet het dementeren maar vroeger zei men dat je 'kinds' werd.

- Ik ben eigenlijk een keurige heer. Onopvallend keurig, zou ik mijzelf willen omschrijven, Niet groot, niet klein, niet dik, niet dun. Grijze of blauwe pantalon, nette spencer. Veel rimpels en een páár grijze haren die de kapper voor 16 euro in minder dan tien minuten knipt. En van die tien minuten bestaat nog zeker de helft uit tijdrekken. Nog even en ik betaal meer dan een euro per haar.

- Alzheimer is heel hip. Je kunt geen tijdschrift openslaan of alzheimer komt om de hoek kijken. Adelheid Roossen maakte een toneelstuk over haar demente moeder. Jan Pronk praatte over zijn demente moeder op You Tube, Maria van der Hoeven vertelde over haar aftakelende man in de Volkskrant. Als je geen demente naaste hebt hoor je er gewoon niet echt bij.

- Als je geen begenadigd spreker bent is er maar één belangrijke regel: hou het kort. Vooral op begrafenissen wordt dat nogal eens vergeten.

- Zolang er plannen zijn is er leven.

citaten - serie 10

- Jongeren van nu zullen voor hun pensioen en aow aanzienlijk langer moeten werken en meer moeten betalen dan al die gepensioneerden die nu moord en brand schreeuwen.

- Het gebeurt niet vaak dat mensen met het stijgen der jaren linkser worden. Wel rechtser.

- Een wetenschapper beweert dat de ziekte van alzheimer over een jaar of vijftien te voorkomen zal zijn. Dat is een schrijnend bericht voor alle ouderen die net zo'n beetje beginnen te dementeren. Die gaan dat niet meer meemaken, althans niet bewust.

- Een op de twee meisjes die nu geboren worden haalt de honderd. Is dat goed nieuws of is dit slecht nieuws? Van mensen die nu de honderd naderen wil minstens een op de twee het liefst zo snel mogelijk dood.

- Een aantal eigenschappen vlakt af bij ouderen maar nieuwsgierigheid hoort daar niet bij.

- Oude mensen raken vaak hun laatste oude vrienden kwijt omdat ze elkaar niet meer opzoeken of gezamenlijk iets ondernemen. Ze zien als een berg op tegen elke activiteit. Als je het mooi wil zeggen komt dat door gebrek aan energie en door angst. Ik hou het op luiheid en gemakzucht. Niet eenzaam worden kost een hoop, soms vruchteloze, inspanning.

- Het leven is een puzzel van vijfduizend stukjes maar er zit geen voorbeeldplaatje bij.

- Je wordt geboren en je gaat dood en de rest is vrijetijdsbesteding (James Joyse) 

citaten - serie 9

- Wezen scheuren op mijn bromstoel. Eigenlijk meer een fluisterstoel, want het maakt bijna geen geluid. Daarbij is de scoot goed geveerd. Op mooi asfalt is het of je zweeft.

- Sommige mensen worden met het stijgen der jaren milder en wijzer. Anderen harder en dommer.

- De eenzaamheid is soms veel erger in gezelschap.

- Door rood gereden met mijn bromstoel terwijl achter me een agent op een mountainbike reed. Dat ik zonder gevaar voor anderen of mijzelf met een vaart van ongeveer zes kilometer per uur rechts afsloeg vond de agent geen goed argument. Zijn collega fietsbrigadier stond er wat ongemakkelijk bij. Die zou dat niet op verjaardagen gaan vertellen. "Heeft uw collega niets beters te doen?" kon ik niet nalaten te vragen. Nee, dat had hij niet.

- Wij zijn allemaal geboren ver voor de tijd dat ouders in de naamgeving van hun kinderen willen laten zien hoe origineel en modern ze wel niet zijn. Met alle gevaren van dien. Je hebt  je dochter Vlinder genoemd en dan blijkt ze zich te ontpoppen tot een slome papperige vetzak. Die kan dan toch beter maar Ans heten.

- Wij klagen veel over onze ouderenzorg maar bij de National Health Service in Engeland loopt ook niet alles op rolletjes: twintig ziekenhuizen overtraden de afgelopen jaren de wet door oudere patiënten onvoldoende te eten en te drinken te geven. Het voeden nam waarschijnlijk te veel tijd in beslag.

- Per jaar vallen oudjes 1 miljoen keer en breken ze voor 725 miljoen euro aan heupen en polsen. 

- Een andere klacht was dat de alarmbellen buiten bereik van de patiënten werden geplaatst. Dat heeft waarschijnlijk nog een hoop klachten gescheeld.

- Deugen na jaren eindelijk je kinderen een beetje, krijg je de sores van je kleinkinderen op je boterham. Kun je daar weer niet van slapen.

- Ik hoorde dat er, in navolging van de cliniclowns voor zieke kinderen, nu ook speciale clowns zijn voor eenzame bejaarden. Hoe ze heten en waar ze vandaan komen weet ik niet, maar ik wil ze wel vast waarschuwen: de clown die mij komt opvrolijken sla ik, sapperdeflap, met mijn laatste krachten en een koekenpan zijn vrolijke schedel in.

- Ouderen die bang zijn om te vallen, vallen juist extra veel. Zij denken: zolang ik niet beweeg kan ik ook niet vallen. Dan gaan ze conditioneel en motorisch snel achteruit en vallen daardoor extra vaak als ze bijvoorbeeld de onontkoombare gang naar de wc moeten maken.

citaten - serie 8

- Ik ben voorstander van een verplicht rijbewijs voor scootmobielrijders. Een deel van het examen zou afgelegd moeten worden in een drukke supermarkt.

- In België is een oud echtpaar samen van de trap gevallen. Allebei dood, dat is toch tamelijk toevallig. En waarschijnlijk zo veel beter dan dat er één treurend achterblijft met een gebroken heup. Nog jaren aanmodderend, tot de zoete dood ook hem of haar komt halen.

- Met het stijgen der jaren daalt het vermogen soepel mee te buigen met de omstandigheden.

- Mijn potje voor calamiteiten, met daarin ongeveer vijfduizend euro, gaan we zo zoetjesaan maar eens aanspreken.

- Veertien procent van de ouderen is van mening dat hun leven voltooid is. Belangrijkste redenen om eruit te stappen zijn angst om dement te worden en angst voor steeds meer pijn en ellende. Onderzocht door Max. 

- Het verval houdt er bij mij een acceptabel tempo op na. Een rustig afglijdende schaal, waarbij de kwaliteit van leven vermoedelijk nog wel een paar jaar voldoende aanwezig is.

- In Kloosterhilke is een bejaarde  met zijn scootmobiel in het Prinses Margrietkanaal gereden en verdronken. Denk niet dat je Nikki Lauda bent en dat je altijd in standje 'haas' kunt rondscheuren.

- Met een scootmobiel moet je jeugd op brommers en fietsen in de gaten houden, want die denken koning op het fietspad te zijn. Het misnoegen over scootmobielen straalt hun uit de brutale ogen.

- De mate van beschaving in een land is af te lezen aan de manier waarop het omgaat met zijn oude en zwakke bewoners. De domme manier waarop in Nederland de zorg voor ouderen wordt afgebroken zorgt voor een vruchtbare bodem voor grijs populisme. We leven in een van de rijkste landen ter wereld, maar keer op keer is de boodschap: de zorg is onbetaalbaar.

citaten - serie 7

citaten - serie 7

- De rollen zijn omgedraaid: werden de kinderen vroeger door hun ouders belerend toegesproken, nu lezen de kinderen de ouders de les. 'Doe toch eens een schoon overhemd aan als we komen en koop eens wat anders dan die eeuwige speculaasjes!'

- Komende jaren moeten er achthonderdzeventig locaties voor ouderenzorg dicht. Het aantal nieuwe klanten zal door de aangekondigde strengere toelatingseisen flink gaan afnemen. Thuis wonen tot het echt niet meer gaat en dan in een keer door het verpleegtehuis in, is grofweg het idee erachter. 

- De mens is toch eigenlijk een tamelijk mislukt en lelijk dier. Op een enkele uitzondering na zijn mensen met kleren aan mooier dan zonder.  Alleen kinderen zijn bloot mooi. Daarna geldt: hoe ouder, hoe meer kleren aan graag. En steeds wijder vallend. Het aantal aan mij voorbij trekkende peervormige oudere dames  in strakke leggings, op weg naar een gymzaal, is zeer lustremmend. 

- De rollen zijn omgedraaid: werden de kinderen vroeger door hun ouders belerend toegesproken, nu lezen de kinderen de ouders de les. 'Doe toch eens een schoon overhemd aan als we komen en koop eens wat anders dan die eeuwige speculaasjes!'

- Komende jaren moeten er achthonderdzeventig locaties voor ouderenzorg dicht. Het aantal nieuwe klanten zal door de aangekondigde strengere toelatingseisen flink gaan afnemen. Thuis wonen tot het echt niet meer gaat en dan in een keer door het verpleegtehuis in, is grofweg het idee erachter. 

- De mens is toch eigenlijk een tamelijk mislukt en lelijk dier. Op een enkele uitzondering na zijn mensen met kleren aan mooier dan zonder.  Alleen kinderen zijn bloot mooi. Daarna geldt: hoe ouder, hoe meer kleren aan graag. En steeds wijder vallend. Het aantal aan mij voorbij trekkende peervormige oudere dames  in strakke leggings, op weg naar een gymzaal, is zeer lustremmend. 

- Er rest ons nog maar weinig tijd, maar we hebben alle tijd. We zouden haast moeten hebben maar er is bijna niets meer dat de moeite van het haasten waard is.

- Er rest ons nog maar weinig tijd, maar we hebben alle tijd. We zouden haast moeten hebben maar er is bijna niets meer dat de moeite van het haasten waard is.

- 'Het zal mijn tijd wel duren' is geen gewaagde uitspraak voor mensen van negentig die op hun kamertje zitten te wachten tot ze doodgaan.

- '90-plussers worden kraniger', kopte Trouw. Nog kraniger? Jawel. Deens onderzoek. Het betreft een verbeterde mentale en cognitieve staat, zeg maar het hoofd. Het lijf gaat er niet op vooruit. Een en ander vergeleken met twaalf jaar geleden. 

- Ik heb me voorgenomen in het rood dood te gaan. Dat is nog niet zo eenvoudig. Ik weet natuurlijk niet hoe lang ik het nog kan doen met mijn spaarcentjes. Vooralsnog in het mijn plan de Nederlandse economie aan te jagen met een extra uitgave van duizend euro per jaar. 

- Hoogbejaarden zijn in elk voertuig, zelfs al gaat dat niet harder dan vijf kilometer per uur,  een gevaar op de weg. Of in de Albert Heyn. Zelfs al rijden ze in hun scootrmobiel alsof ze een vrachtwagen met aanhanger op zaterdagmiddag door de Kalverstraat moeten loodsen. 

- Vorig jaar waren er in Nederland naar schatting 350.000 scootmobielen. Dus dan valt het aantal van tweeduizend ziekenhuisopnames me nog reuze mee, gelet op de genante onkunde die gemotoriseerde bejaarden tentoonspreiden.

citaten - serie 6

- Hoe ouder hoe kouder.

- Openbaar vervoer en 80-plus gaan slecht samen. Het is te druk. Het gaat te snel. En het vereist een lichamelijke souplesse die er niet meer is. Je houdt de zaak erorm op. Dat maakt hoogbejaarden angstig en weer-loos.

- Er is een man van tachtig die de Mount Everest heeft beklommen. Ik heb al moeite met een stoeprand.

- Er zijn ongeveer 250.000 Nederlanders met dementie. Alzheimer is met zeventig procent de meest voorkomende vorm. De kans om het te krijgen is een op de vijf.  En tamelijk angstaanjagend, je loopt er gemid-deld nog acht jaar mee rond.

- Er is een alzheimer-doe-het-zelf-test. De naam is een beetje verwarrend, want de test is om uit de vinden of iemand anders alzheimer heeft.

- Te beseffen dat je langzaam maar onontkoombaar alle grip op de werkelijkheid gaat verliezen. Anders dan een kikker die langzaam wordt gekookt en niets merkt, ben je je lange tijd pijnlijk bewust van het eigen verval. Vaker en vaker zak je weg in een zwart gat. Steeds korter kruip je uit dat gat omhoog in de zekerheid dat je er weer in terug zult vallen. Tijd genoeg om te zien waarheen de weg gaat leiden: verwarde, verdrietige, bang en boze hoopjes oude mens. De enkele opgewekte demente daargelaten.

- In de laatste fase van dementie ben je eerst nog rusteloos zoekend naar wat er niet mee is. Daarna apathisch kwijlend in een stoel of bed. Vastgebonden als er geen land meer met je is te bezeilen. Alle waardigheid verloren.

- Ik ben een van de 930.000 55-plussers die naar de pillen grijpt als de slaap niet vanzelf wil komen. Er schijnen heel wat ouwe junkies rond te lopen. Ze zijn verslaafd aan slaappillen met benzodiazepines. Ze helpen ook tegen angst en piekeren. Met als gevaarlijke bijwerking gebroken heupen. Meer dan duizend, hebben de deskundigen berekend. Allemaal van oudjes die 's nachts extra versuft wakker worden, naar de wc wankelen en onderuitgaan. Krak.

- Als iemand de hele dag niets van belang omhanden heeft, worden kleine dingen groot. De tijd van een mens moet gevuld, de aandacht moet ergens op worden gericht. Nare karaktertrekjes zoeken een uitweg.

- In tegenstelling tot wat je misschien zou mogen verwachten, wordt de kleingeestigheid groter en de ruimdenkendheid kleiner met het stijgen der jaren. Oud en wijs is eerder uitzondering  dan regel.

citaten - serie 5

- Kinderen lachen per dag ongeveer honderd keer. Volwassenen nog maar een keer of vijftien. Ergens onderweg is ons het lachen vergaan.

- Gelukkig kunnen Chinezen veel hebben van bejaarden. Respect voor ouderen is ze met de papstokjes ingegoten. In de westerse cultuur geldt meer: oud is lastig. En daar valt ook vaak wat voor te zeggen.

- Een hele geruststelling: eenmaal in een verzorgingshuis binnen, blijf je binnen, tot je afreist naar kerkhof of crematorium. 

- De krant die aandacht besteedde aan 'Op stap met oma' meldde onthutsende cijfers van het Centraal Plan Bureau: er zijn in Nederland zo'n anderhalf miljoen eenzame ouderen van wie er meer dan 300.000 extreem eenzaam zijn. Dat zijn er veel. Maar sommige bejaarden maken het er zelf naar, dat mag ook wel eens gezegd worden. Die moet je mijden als de pest omdat het vervelende bekrompen zeurpieten zijn.

- Vandaag een potje augurken uit mijn handen laten vallen bij een vruchteloze pging de deksel eraf te krijgen. Mijn hele kamer stonk naar augurk. Overal glas. Het laatste stukje vond ik in mijn slof. Iemand zou de verpakkingsindustrie moeten aanklagen voor tienduizenden gevallen van fysieke en prychische schade. Het kan haast niet anders of ze doen het erom. Als ze mensen naar de maan kunnen sturen moeten ze toch ook een fatsoenlijk dekseltje kunnen maken?

- Bij thuiskomst struikelde ik over de deurmat en viel languit met de deur in huis. Ik mag over geluk niet klagen. Ik was van de witte wijn zo soepel als een tuinslang waardoor ik schadevrij overeind kon komen. 

citaten - serie 4

- Pubers voelen zich opgelaten bij oude mensen. Die snappen niks, horen slecht, hebben geen computer, zijn traag, weten niets van muziek en serveren alleen maar koekjes. Werelden  van verschil.

- Kleine kinderen, dat gaat veel beter. Die babbelen er lustig op los en hebben nog niet geleerd iets genânt te vinden. Bejaarden en kleuters kunnen elkaar goed bijbenenen.

- 'Pensionado' klinkt goed, dat zou je bijna willen zijn. Moet je wel de hele winter in Benidorm jeu-de-boulen  met andere Hollandse pensionado's. En twee maanden logeren in de lelijkste hotels van de wereld. Er zijn Nederlandse kappers, loodgieters en er is ook een Nederlands ziekenhuis. Als ik elk jaar aan de Coste Blanca moest overwinteren dan ging ik in dat ziekenhuis direct naar de afdeling euthanasie.

- Weinig baby's nu betekent over veertig jaar verhoudingsgewijs een flink bejaardenoverschot. Gelukkig hoef ik dat niet meer mee te maken. Een oudje is nu al van weinig maatschappelijke waarde, maar als er in de toekomst nog veel meer van zijn krijgt een '70-plusser vast een dikke bonus bij vrijwillige levensbeëindiging.

- De wereld zal er niet van opknappen als straks twee miljard scootmobielen de straten onveilig maken.

- Een beleggingsadvies aan ondernemende twintigers: koop aandelen incontinentieluiers.

- In de jaren '70 en '80 gingen gezonde opgewekte echtparen van net zeventig in het bejaardenhuis lekker van hun oude dag genieten. Nu komen er vooral wrakken binnen die elk moment kunnen zinken.

- Als je jong bent wil je graag ouder worden. Als volwassene, zo tot je zestigste, wil je vooral jong blijven. Als je stokoud bent is er geen doel meer om naar te streven. Dat wordt dan de essentie van het bestaan hier. 

citaten - serie 3

- Oude les opnieuw geleerd: als je naar de dokter gaat, altijd je vragen op een briefje zetten en het lijstje netjes afwerken.

- Oud worden is een ontwikkeling omgekeerd aan die van baby naar volwasse-nen. Fysiek ga je van zelfstandigheid naar meer en meer afhankelijkheid. En als de dood te lang op zich laat wachten, eindig je als een onverstaanbare bejaarde peuter met een luier aan en een snotneus.

- De heenweg van nul tot achttien jaar is prachtig, uitdagend en spannend; je gaat je eigen leven bepalen. Rond je veertigste ben je sterk, gezond en machtig. Een toptijd. Jammer genoeg komt dat inzicht meestal pas als de afdaling al weer een tijdje is ingezet, als langzaam en geruisloos het perspectief kleiner wordt en je leven leger. Tot de dagelijkse doelen de proporties krijgen van een koekje en een kopje thee. De rammelaar van de bejaarde.

- Bejaarden worden ouderen. Het bejaardenhuis werd een zorgcentrum. En sinds kort ben ik aangesloten bij een marktgerichte serviceorganisatie voor belevingsgerichte zorg op maat.

- Ouderen raken, net als kinderen, voortdurend van alles kwijt. Maar zij hebben geen moeder meer die weet waar alles ligt.

- De baby's van kort na de oorlog gaan zo ongeveer met pensioen, de hippiegeneratie volgt over een paar jaar. Generaties die nu rijk en machtig zijn en die één ding hebben geleerd: goed voor jezelf zorgen. Over deze nep-ouderen hoeft niemand zich zorgen te maken de komende vijftien jaar.

- Tal van onderdelen naderen de uiterste houdbaarheidsdatum of zijn daar al overheen. De gewrichten tonen tekenen van hinderlijke slijtage, de prostaat is niet meer te repareren, de longen zijn stevig doorrookt en werken nog maar op halve kracht en het hart is slecht. Een geluk: de geest is helder genoeg om het verval bewust mee te maken.

citaten - serie 2

- Gelukkg is mijn smaak nog uitstekend. Er zijn leeftijdgenoten die nauwelijks nog het verschil proeven tussen een augurk en een  aardbei.

- De armoede onder ouderen is veel kleiner dan mensen denken. Volgens een recent onderzoek is slechts 2,6 procent van de 65-plussers arm. Drieënzestig procent zegt zelf goed rond te kunnen komen.

- De boze bejaarde is ontdekt. We zijn interessant geworden.Hij is het type man

 - Er zijn dagen dat het ook mij geen moeite kost op de waakvlam te staan.

- Biologisch gezien is een mens vanaf pakweg zijn veertigste overbodig, want de kinderen zijn dan volwassen en hebben geen ouders meer nodig. Het verval zet vanaf die tijd kalmpjes in met kaalheid en een leesbril. Ook op celniveau komt de klad er in. Steeds meer foutjes bij het delen en vermenigvuldigen. Verminderde stofwisseling geeft slappe zenuwcellen waardoor het in het hoofd ook steeds beroerder gaat.

- Enige jaren geleden waren drie van de machtigste mannen ter wereld vrijwel gelijktijdig in het nieuws. Boris Jeltsin was te dronken om een vliegtuigtrap af te lopen. Paus Paulus kon niet eens meer 'bedankt voor die bloemen' uitspreken zonder tussentijds in slaap te vallen. En Bill Clinton stak zijn sigaar in het doosje van een stagiaire.

citaten - serie 1

- Ik hou ook het komend jaar niet van bejaarden. Dat geschuifel achter die rollators, dat misplaatste ongeduld, dat eeuwige klagen, die koekjes bij de thee, dat zuchten en steunen.

- Als de natuur al een opbeurende rol kan spelen in het leven van de mens, dan in idere geval niet in de woon-slaapkamer van de Nederlandse bejaarde. Daar is de staat van de huiskamerplant meestal een getrouwe afspiegeling van de situatie waarin zijn verzorger zich bevindt: wachtend op een troosteloos einde.

- Haar geleuter is nog slapper dan haar thee.

- Niets kan de aftakeling stuiten. Je hebt hooguit een dag wat minder last van het een of ander maar echt de goede kant op, dat gaat nooit meer.

- Eenrichtingsverkeer naar de kist is het. Nooit word je jonger, geen dag, geen uur, geen minuut.

- Je wordt geacht te genieten van je oude dag, maar dat valt verdomd niet altijd mee.

- Van wie zouden kranten allemaal een necrologie  hebben liggen? 




"Als ik een lezing geef, hoor ik de inleider weleens vreugdevol roepen: ‘En zij is al … 84!’ Dan begint het publiek zelfs te applaudisseren. Op zo’n moment zou ik liefst door de grond zakken." - Hedy d'Ancona





Als je mij iets wil laten weten, dan kun je me mailen: h.v.veldhuijzen@gmail.com